Interview time: Η Δέσποινα Μουρτά
Η Δέσποινα Μουρτά τόνισε την ανάγκη να βρεθεί λύση για κλειστό στάδιο. Το γεγονός ότι δεν είχε κλειστό γήπεδο να προπονηθεί στα 400μ. την έκανε να μην κατεβεί ποτέ σε αγώνες!
Η Δέσποινα Μουρτά είναι μια παρουσία που γεμίζει το χώρο από την εσωτερική και εξωτερική ομορφιά της και σε κερδίζει από το πρώτο λεπτό.
Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια μίλησε στο Stivostime για τα πρώτα της βήματα στον στίβο, για τους στόχους της το 2023, το μέλλον, αλλά και τη μεγάλη απόφαση να αφήσει την Πάτρα και να έρθει στην Αθήνα.
Η Δέσποινα Μουρτά γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου του 1996 στην Πάτρα. Οι γονείς της ονομάζονται Δημήτρης και Αλεξία και έχει έναν ακόμη μεγαλύτερο αδελφό, τον Παναγιώτη.
– Δέσποινα πώς ξεκίνησες με τον αθλητισμό;
«Στην Στ’ Δημοτικού έτρεξα σε σχολικούς αγώνες στα 60μ. Μου άρεσαν και ήθελα να ασχοληθώ. Στην Α’ Γυμνασίου με είδε η Ντίνα Μπορνιβέλλι και μου πρότεινε να πάω στο σύλλογό της, την ΑΕ Ολυμπιάς Πατρών και να προπονηθώ, έτσι κι έγινε».
– Οι γονείς σου ήταν κοντά σε αυτή σου την επιλογή;
«Οι γονείς πάντα με στηρίζουν. Ακούγεται τετριμμένο, αλλά έτσι είναι. Από την πρώτη στιγμή ήταν κοντά μου στην επιλογή μου να κάνω στίβο. Η αλήθεια είναι ότι ο πατέρας μου παλιότερα ασχολούνταν με το επί κοντώ. Μάλιστα, μέχρι σήμερα όταν έχει αγώνα επί κοντώ είναι καθηλωμένος στην τηλεόραση για να τον παρακολουθήσει. Του άρεσε ο αθλητισμός και ιδιαίτερα ο στίβος και όταν του το είπα με προέτρεψε κιόλας. Έρχονται σχεδόν πάντα να με δουν, μόνο στο εξωτερικό δεν έχουν έρθει».
– Τι αγώνισμα ή αγωνίσματα έκανες στα πρώτα σου βήματα;
«Στην αρχή έκανα χιλιόμετρα, 2 χιλιόμετρα, ήμουν παγκορασίδα β’, και 1.000μ. και 600μ. και ανωμάλους δρόμους και σιγά σιγά έπεσε η απόσταση. Μου αρέσουν τα 400μ., αλλά και τα 800μ. Δεν ξέρω αν μου ταιριάζουν, αλλά γενικά όταν έχουμε ταχύτητες στην προπόνηση είμαι πιο χαρούμενη. Νομίζω ότι αυτό είναι το αγώνισμα, τα 400μ.».
Η 26χρονη σήμερα, αναγκάστηκε να χάσει δύο σεζόν λόγω τραυματισμού και επέστρεψε φέτος και πάλι στη δράση και έδειξε ότι είναι από τις υπολογίσιμες δυνάμεις στη χώρα μας στα 400μ. Παράλληλα είχε και τις σπουδές της.
«Έχω τελειώσει νηπιαγωγός και έχω κάνει ένα μεταπτυχιακό στη Διδακτική των Θετικών Επιστημών στην Πάτρα. Μου αρέσουν τα παιδάκια και θέλω να γίνω νηπιαγωγός. Ένα πράγμα που με χαρακτηρίζει είναι η υπομονή και πιστεύω και ότι στα παιδάκια έχω μια ευχάριστη παρουσία. Ελπίζω να τα καταφέρω, γιατί δεν είναι και εύκολο».
Το γεγονός ότι ολοκλήρωσε τις σπουδές της, σε συνδυασμό με το ότι είχε να αγωνιστεί από το 2019, την έκανε να πάρει μια μεγάλη απόφαση στη ζωή της.
– Τι ήταν αυτό που σε έκανε να κάνεις αυτή την αλλαγή στην καριέρα σου, να αφήσεις την Πάτρα και να έρθεις στην Αθήνα;
«Τα τελευταία δύο χρόνια που ήμουν στην Πάτρα ήμουν τραυματισμένη, προσπαθούσα με την προπονήτριά μου να βρούμε λύσεις, δυστυχώς όμως στην Πάτρα δεν έχεις τόσες ευκαιρίες για αποκατάσταση. Και ένιωθα ότι όλο αυτό με είχε κουράσει. Πήγαινα στο γήπεδο και δεν είχα όρεξη. Ήθελα μια μεγάλη αλλαγή και πήρα την απόφαση να έρθω στην Αθήνα, μιας και είχα ολοκληρώσει στην πόλη μου τις σπουδές μου».
– Προσαρμόστηκες;
«Προσαρμόστηκα γρήγορα και δόξα τω Θεώ, ο προπονητής μου ο κ. Περικλής (σ.σ. Χατζηαναστασιάδης), πολύ καλός άνθρωπος, αμέσως με υποδέχθηκε και με έκανε να νιώσω άνετα»
– Έχεις βάλει ημερομηνία λήξης στον πρωταθλητισμό;
«Η αλήθεια είναι ότι αν αύριο κλείσει ο Άγιος Κοσμάς τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για μένα προσωπικά. Θα πρέπει να βρω δουλειά για να μπορέσω να συντηρήσω ένα σπίτι. Ίσως αυτό να είναι το τέλος. Δεν θέλω να βάλω ημερομηνία λήξης, αλλά αν το φέρουν οι συνθήκες, τότε μπορεί να σταματήσω».
– Τι θα κάνεις μετά; Θα επιστρέψεις στην Πάτρα;
«Η οικογένειά μου, οι συγγενείς και οι φίλοι μου είναι στην Πάτρα. Είναι το λογικό, αλλά ποτέ δεν ξέρεις πώς τα φέρνει η ζωή. Νομίζω ότι όπου πάει το επαγγελματικό, προς τα εκεί θα προχωρήσω».
– Ο Γιάννης (σ.σ. Νυφαντόπουλος) τι ρόλο παίζει στη ζωή σου;
«Ο Γιάννης με βοηθάει πάρα πολύ. Είναι ο Γιάννης, είναι ο άνθρωπός μου τώρα. Είμαστε στον ίδιο χώρο, με καταλαβαίνει, είναι πολύ σημαντικό, και όλα κυλούν ως τώρα ομαλά στη σχέση μας. Γνωριστήκαμε μέσα από αγώνες, αν και γνωριζόμασταν πολλά χρόνια, τα έφεραν έτσι οι συνθήκες και ήρθαμε πιο κοντά».
– Φέτος επέστρεψες. Πώς κρίνεις τη σεζόν που έφυγε;
«Πανευτυχής που έτρεξα μετά από δύο χρόνια. Νομίζω ότι η σεζόν ήταν επιτυχημένη, αν και πάντα θέλουμε το κάτι παραπάνω. Αλλά ότι ήμουν και πάλι σε ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με την σκυτάλη ήταν για μένα ένα ευτυχές γεγονός. Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι με την παρουσία της Ειρήνης (σ.σ. Βασιλείου) θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη θέση. Δυστυχώς λόγοι υγείας την έκαναν να μην μπορεί να μετάσχει. Αυτό όμως ήταν ένα κίνητρο για τη συνέχεια».
– Ποιοι είναι οι στόχοι σου τη νέα σεζόν;
«Επικεντρώνομαι και του χρόνου στα 400μ. και εγώ προσωπικά θα δώσω βάρος στην σκυτάλη. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία. Τώρα για τον κλειστό ακόμη δεν ξέρω, ίσως κάνω ένα πέρασμα ή και στόχος ανάλογα πώς θα πάει η προπόνηση. Ο στόχος πάντως είναι ο ανοιχτός και θα ήθελα στα 400μ. να δω το 52 δευτερόλεπτα, ας είναι και 52.99. Αν έρθει η καλή επίδοση, πιστεύω ότι θα έρθουν αυτόματα και οι προκρίσεις και με την Εθνική ομάδα που έχουμε και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων».
– Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου;
«Θα ακούσω μουσική, θα πάω για έναν καφέ με τους φίλους μου. Τον τελευταίο καιρό κάνω πολλή παρέα με τη Λία Ζυγόρη που προπονούμαστε και μαζί. Βλέπω και συγγενείς που έχω στην Αθήνα. Από μουσική μου αρέσουν κυρίως, ελληνικά. Ακούω Οικονομόπουλο, αλλά μια μέρα μπορεί να βάλω έναν Τερζή ή Μητροπάνο. Αλλά δεν βγαίνω σε μαγαζιά».
– Αγαπημένος σου προορισμός;
«Έχω πάει σε όλα τα νησιά του Ιονίου, μου αρέσουν πολύ και οι θάλασσές του. Περισσότερο μου αρέσουν η Λευκάδα και η Κεφαλονιά. Φέτος, πάντως, πήγα και Σαντορίνη, το τοπίο πολύ ωραίο, αλλά προτιμώ το Ιόνιο. Γενικά μου αρέσει η θάλασσα και ειδικά τώρα που ξυπνάω το πρωί στον Άγιο Κοσμά και βλέπω θάλασσα είναι η ευχαρίστησή μου».
– Πώς είναι η κατάσταση στην Πάτρα, όπου μεγάλωσες αθλητικά;
«Είμαι χαρούμενη που ξεκίνησα στην Πάτρα. Έχει πολύ ωραίο γήπεδο, καλές εγκαταστάσεις. Λείπει μια εξοπλισμένη αίθουσα για βάρη».
– Υπάρχει στήριξη από χορηγούς και γενικά σε σένα για να κάνεις πρωταθλητισμό;
«Δεν μπορώ να πω ότι δεν είχα χορηγούς, αλλά πάντα θέλουμε το κάτι παραπάνω. Αυτή τη στιγμή με στηρίζει η «Garmin» κι ο σύλλογός μου ΑΕ Ολυμπιάς Πατρών. Έχω τη σημαντική βοήθεια από τον χειροπράκτωρ Μιχάλη Καλινδέρη, τον φυσικοθεραπευτή Λευτέρη Παπαδάκη και τον Γιώργο Καρνάρο για την πολύτιμη βοήθειά του».
– Ποιο είναι το όνειρό σου;
«Όνειρό μου είναι σίγουρα μια συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά δεν το βάζω σαν τίτλο, μου αρέσει να πηγαίνω βήμα βήμα. Σίγουρα θα ήταν φυσικά τέλειο το 2024 που οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα γίνουν στο Παρίσι».
– Έχεις κάποιο πρότυπο;
«Πρότυπο μου είναι Σόνε Μίλερ-Ουίμπο».
– Έχεις κάποιο γούρι ή κάνεις κάτι όταν αγωνίζεσαι;
«Δεν έχω κάποιο γούρι ή να πω κάτι πριν αγωνιστώ. Αυτό που κάνω πριν από την κούρσα μου είναι να έχω θετικές σκέψεις. Λέω από μέσα μου, έχεις προπονηθεί καλά, σκέφτομαι τα περάσματα γρήγορα ή αργά».
– Ποια θα έλεγες ότι είναι τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά σου στο αγώνισμά σου, τα 400μ.
«Μειονεκτήματα βρίσκω πολλά. Στην τεχνική μου, στην εκκίνηση, ο τρόπος που κουνάω τα χέρια μου και το πάτημά μου. Αν και πιστεύω ότι μειονεκτήματα πάντα θα υπάρχουν, γιατί δεν υπάρχει το τέλειο. Πλεονέκτημά μου θα έλεγα ότι είναι η υπομονή. Πολλές φορές φεύγουν οι αθλήτριες και εγώ έχω υπομονή να της πλησιάσω και να κάνω την κούρσα μου».
– Πώς βλέπεις την κατάσταση στην Ομοσπονδία.
«Η νέα διοίκηση έχει κάνει προσπάθειες για να βελτιώσει πράγματα. Ένα πολύ σημαντικό είναι ότι οι αθλητές πληρωνόμαστε στην ώρα μας ή με μια μικρή καθυστέρηση. Ελπίζω να συνεχιστεί αυτό η προσπάθεια που γίνεται σε όλους τους τομείς».
– Πώς βλέπεις τη δημιουργία των καμπ;
«Τα καμπ είναι πολύ σημαντικά. Ειδικά σε αυτό που μετείχα στην Κεφαλονιά ήταν πολύ ωραία. Πιστεύω ότι είναι όμορφο να συγκεντρώνονται οι αθλητές και αθλήτριες μαζί. Δεν είναι μόνο η προπόνηση, αλλά και το δέσιμο. Και φάνηκε και από τα αποτελέσματα, ειδικά στους άνδρες στις σκυταλοδρομίες».
– Δεν έχεις κάνει κλειστό. Για τη νέα σεζόν είναι στα πλάνα σου;
«Με το στάδιο έχουμε πρόβλημα, ειδικά στο αγώνισμά μου δεν υπάρχει τετρακοσάρι στάδιο για προπόνηση. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μου αρέσει ο κλειστός και τον αποφεύγω. Μου έμεινε ότι δεν μπορώ να κάνω 400μ. Δεν ξέρω τι θα γίνει φέτος, γιατί και το ΣΕΦ είναι σε κακή κατάσταση. Το είπε και ο Μίλτος Τεντόγλου και όταν το λέει ένας τέτοιας αθλητής, τότε θα πρέπει οι υπεύθυνοι κάτι να κάνουν γι΄ αυτό».
Η Δέσποινα Μουρτά έχει αναδειχθεί δύο φορές πρωταθλήτρια Ελλάδας στα 400μ. το 2014 και το 2019 και φέτος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 4×400μ. στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα στην Κραϊόβα. Ήταν επίσης, 3η στα 400μ. στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στη Θεσσαλονίκη.
Στις επιτυχίες από τις μικρές ηλικίες μέχρι σήμερα ξεχωρίζουν:
Το 2012 στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα κορασίδων στο Βελιγράδι είχε πάρει το χρυσό μετάλλιο στα 400μ. Το 2013 είχε πάρει το χάλκινο στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα νεανίδων στο Ντενιζλί και το ασημένιο στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα κορασίδων στο Εντιρνέ. Την ίδια χρονιά είχε φθάσει στον τελικό στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα που είχε γίνει στη Μπραζίλια, πρωτεύουσα της Βραζιλίας, όπου κατέλαβε την 5η θέση. Το 2016 είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στα 4×400μ. στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα στο Πιτέστι. Το 2017 αγωνίστηκε στις σειρές στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23 στο Μπίτνγκοστς. Το 2018 στους Μεσογειακούς Αγώνες Κ23 στο Ιέσολο ήταν 4η και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Α-Γ στη Στάρα Ζαγόρα. Στις 11 Αυγούστου του 2019 αγωνίστηκε τελευταία φορά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων που είχε γίνει στο Μπίντγκοστς και στα 4×400μ., ενώ νωρίτερα (9/8) έτρεξε και στα 400μ. στην ίδια διοργάνωση. Μετά σταμάτησε λόγω τραυματισμού και επέστρεψε φέτος στις 29 Απριλίου στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα που είχε γίνει στην Πάτρα, όπου κέρδισε τα 400μ.
Τα ατομικά της ρεκόρ είναι 23.96 στα 200μ. που σημείωσε φέτος στις 24 Ιουλίου στα «Τοφάλεια» στην Πάτρα. Στα 400μ. έχει 52.96 που πέτυχε στις 8 Αυγούστου του 2018 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Βερολίνο. Στα 800μ. έχει 2.07.18 από τις 12 Μαΐου του 2018 σε μίτινγκ στην Τρίπολη, ενώ με την Εθνική ομάδα σκυταλοδρομίας στα 4×400μ. έχει 3.31.66 από τις 9 Ιουλίου του 2016 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Άμστερνταμ. Στον κλειστό δεν έχει τρέξει 400μ. και έχει 24.65 στα 200μ. και 2.11.66 στα 800μ.
Φωτογραφίες: Stivostime/ Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Αγ. Κοσμά