Olympics time
Την περασμένη Τρίτη 18 Οκτωβρίου έκλεισαν 54 χρόνια από το απίστευτο παγκόσμιο ρεκόρ του Μπομπ Μπίμον στο μήκος με 8,90μ. το 1968 στο Μεξικό.

Olympics time: Ο Μπομπ Μπίμον

Το παγκόσμιο ρεκόρ του Μπομπ Μπίμον κράτησε 23 χρόνια μέχρι να το σπάσει ο Μάικ Πάουελ το 1991 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Τόκιο.

Facebook Platform X - Twitter Linkedin Whatsapp Viber e-mail

Την περασμένη Τρίτη 18 Οκτωβρίου έκλεισαν 54 χρόνια από το απίστευτο παγκόσμιο ρεκόρ του Μπομπ Μπίμον στο μήκος με 8,90μ. το 1968 στο Μεξικό.

Μια επίδοση που είχε δημιουργήσει αίσθηση, έστω και αν είχε γίνει σε υψόμετρο, βελτίωνε την προηγούμενη παγκόσμια επίδοση κατά 55 εκατοστά! Μάλιστα, κράτησε για 23 χρόνια μέχρι το 1991 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Τόκιο να το σπάσει ένας άλλος σπουδαίος Αμερικανός, ο Μάικ Πάουελ με 8,95μ. Παραμένει όμως ολυμπιακό ρεκόρ και έγινε υπό κανονικές συνθήκες με τον άνεμο +2,0. Είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών.

Mike Powell,and the legend Bob Beamon at the IAAF Gala Monaco – Athlete of the year event.

Ο Ρόμπερτ Μπίμον γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου του 1946 στη Νότια Τζαμάικα, μια γειτονιά στο Κουίνς της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ και μεγάλωσε στην Αρχή Στέγασης της Νέας Υόρκης, μια εταιρεία που παρέχει δημόσια στέγαση. Η μητέρα του Ναόμι Μπράουν πέθανε όταν ήταν οκτώ μηνών από φυματίωση. Ο Τζέιμς Μπίμον, που πήρε το επίθετό του δεν ήταν ο βιολογικός του πατέρας. Ο θετός του πατέρας μάλιστα, φυλακίστηκε για απόπειρα ληστείας. Ο πατέρας του ήταν ένας γιατρός στο νοσοκομείο Τρίμπορο του Κουίνς, όπου η μητέρα του εργάστηκε ως βοηθός νοσοκόμα και μετά ο γιατρός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Λος Άντζελες, πριν γεννηθεί ο Μπομπ και δεν έμαθε ποτέ το όνομά του. Μετά τη φυλάκιση του θετού του πατέρα μεγάλωσε με τη γιαγιά του. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον με βία, όπλα και ναρκωτικά. Όταν ήταν μικρός είχε καβγαδίσει στο σχολείο, χτύπησε έναν δάσκαλο και αποβλήθηκε. Τον έστειλαν στο ειδικό κέντρο που αναφέρθηκε παραπάνω.

Όταν παρακολούθησε το λύκειο Τζαμάικα τον ανακάλυψε ο Λάρι Έλις, ένας προπονητής στίβου. Γρήγορα μπήκε στην αμερικανική ομάδα στίβου και φοίτησε στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα, στο Γεωπονικό και Τεχνικό τμήμα, γιατί ήθελε να είναι κοντά στην άρρωστη γιαγιά του. Μετά τον θάνατό της μεταφέρθηκε στο πανεπιστήμιο του Ελ Πάσο στο Τέξας, όπου πήρε υποτροφία. Το 1965 έκανε σχολικό ρεκόρ στο τριπλούν και ήταν δεύτερος στο μήκος. Το 1967 κέρδισε τον τίτλο AAU και ήταν δεύτερος στους Παναμερικανικούς Αγώνες στο μήκος.

Ο Μπίμον μαζί με άλλους 11 μαύρους αθλητές αποβλήθηκαν από την ομάδα στίβου στο πανεπιστήμιο του Ελ Πάσο, μετά τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Τζ., για συμμετοχή τους στο μποϊκοτάζ της διοργάνωσης του πανεπιστημίου Μπρίγκαμ Γιάνγκ, για ότι είχε περιγράψει στο βιβλίο των Μορμόνων για ρατσιστικές διδασκαλίες. Παρότι έχασε την υποτροφία του, ο Μπίμον επέστρεψε στο UTEP για να συνεχίσει τις σπουδές του μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 στο Μεξικό. Ο συναθλητής του στους Ολυμπιακούς Αγώνες Ραλφ Μπόστον έγινε ο προπονητής του. Μάλιστα, μετά το εντυπωσιακό 8,90μ., το «άλμα του αιώνα» όπως είχε ονομαστεί, ο Μπόστον του είχε πει: «Μπομπ, πήδησες 29 πόδια!» και ο Μπίμον είχε λιποθυμήσει. Πάντως, η νίκη του δεν ήταν έκπληξη στο Μεξικό. Ήταν το φαβορί έχοντας κερδίσει 22 από τους 23 αγώνες που είχε πάρει μέρος. Επίσης, ήταν πρωταθλητής AAU και NCAA στον κλειστό στο τριπλούν και πρωταθλητής AAU στον ανοιχτό στο μήκος.

Από την άλλη φυσικά ο Μπόστον είχε σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ (8,13μ.) του Τζέσε Όουενς πηδώντας 8,21μ., μετά το πήγε 8,24μ., 8,28μ. και το έφθασε 8,35μ. (29/5/1965) και ο Οβανιεσιάν το ισοφάρισε (19/10/67).

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες στον προκριματικό παραλίγο να μείνει εκτός τελικού, έχοντας τις δύο πρώτες προσπάθειες άκυρες . Έχοντας μια προσπάθεια, έκανε διαφορετική προσέγγιση στο τρέξιμό του και κατάφερε να περάσει στον τελικό. Εκεί είχε να αντιμετωπίσει τους δύο τελευταίους ολυμπιονίκες, του 1960 τον Αμερικανό Ραλφ Μπόστον και του 1964 τον Βρετανό Λιν Ντέιβις, καθώς και τον δύο φορές «χάλκινο» ολυμπιονίκη, τον Σοβιετικό Ιγκόρ Τερ- Οβανεσιάν. Στις 18 Οκτωβρίου έγραψε ιστορία με το 8,90μ. και όταν ανακοινώθηκε το άλμα του, ο Μπίμον μη γνωρίζοντας το μετρικό σύστημα, δεν είχε συνειδητοποιήσει τι έκανε. Ο συναθλητής του τότε Ραλφ Μπόστον του είπε πώς έκανε ρεκόρ κατά δύο πόδια και ο Μπίμον είχε σοκαριστεί που έπαθε «καταπληκτική αποπληξία», όπως είπαν αργότερα οι γιατροί που τον εξέτασαν μετά την λιποθυμία του. Ο Ντέιβις που ήθελε να υπερασπιστεί τον τίτλο του γύρισε και είπε στον Μπίμον. «Έχεις καταστρέψει το αγώνισμα». Τότε του δόθηκε νέο επίθετο «Μπίμονεσκ» (Beamonesque) που ήταν μια αθλητική ορολογία που περιέγραφε έναν αθλητικό άθλο. Έχουν γραφτεί πολλά και ο αθλητικός δημοσιογράφος Ντι Σάαπ έγραψε βιβλίο με τίτλο «Το τέλειο άλμα» (The Perfect Jump). Το 1999 ο Μπίμον και η σύζυγός του Μιλάνα Γουόλτερ- Μπίμον συνέγραψαν την αυτοβιογραφία του με τίτλο «The man who could fly».

Μπορεί να αμφισβητήθηκε το παγκόσμιο ρεκόρ, επειδή είχε γίνει σε υψόμετρο 2.248μ., όμως και οι άλλοι άλτες είχαν το πλεονέκτημα και ο δεύτερος τότε, που ήταν ο Ανατολικογερμανός Κλάους Μπέερ είχε πήδηξε 8,19μ. και ο τρίτος ο Αμερικανός Ραλφ Μπόστον, που είχε το παγκόσμιο ρεκόρ με 8,35μ. (μαζί με τον Οβανεσιάν) με 8,16μ. Πάντως, το απίστευτο άλμα ήταν δύσκολο να μετρηθεί! Ο Μπίμον έφθασε στην άκρη του σκάμματος και δεν υπήρχε μέτρηση για τέτοια επίδοση και οι κριτές το μέτρησαν χειροκίνητα. Χρησιμοποιήθηκε χαλύβδινη κορδέλα, ενώ οι μετρήσει κράτησαν πολύ ώρα. Ο αγώνας συνεχίστηκε υπό καταρρακτώδη βροχή, ο Μπίμον έκανε ένα άλμα ακόμη στα 8,04μ. και τέσσερις άκυρες προσπάθειες.

Το «Sports Illustrated» το είχε θεωρήσει ως μία από τις 5 μεγαλύτερες στιγμές στην ιστορία του αθλητισμού του 20οι Αιώνα.

Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Μεξικό, ο Μπομπ Μπίμον που είχε ύψος 1,91μ., είχε επιλεγεί draft στον 15ο γύρο στο ΝΒΑ από τους Φίνιξ Σανς, αλλά δεν έπαιξε ποτέ. Το 1972 δεν μπόρεσε να προκριθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Μόναχο και την ίδια χρονιά αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Αντέφλι με το πτυχίο κοινωνιολογίας. Εργάστηκε σε διάφορους ρόλους για την προώθηση του αθλητισμού. Ανάμεσά τους και τη συνεργασία με τον δήμαρχο Καλιφόρνια, Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ σχετικά με αθλητικά προγράμματα πανεπιστημίων. Είναι γραφίστας ακόμη με έργα του να εκτίθενται από το Art of the Olympians στη Φλόριντα. Έχει σχεδιάσει γραβάτες, καπέλα και κασκόλ με ολυμπιακά θέματα. Έγινε και προπονητής στο Σαν Ντιέγκο και το διεθνές πανεπιστήμιο Άλιαντ. Ο 76χρονος σήμερα Μπίμον ζει με τη γυναίκα του Ρόντα έξω από το Λας Βέγκας. Περνάει το χρόνο του με τα σκυλιά τους και έχει στενές σχέσεις με τις κόρες του, την 48χρονη Ταμίκα και την 37χρονη Ντεάνα από τους δύο προηγούμενες γάμους του και τα δύο του εγγόνια. Κάνει διάφορες ομιλίες σε εταιρείες, ιδρύματα σε παιδιά.

Ένα από τα περιστατικά που έχει περιγράψει και ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του είναι ότι στο Μεξικό είχε φέρει τη φίλη του Γκλάντις. Τότε ήταν παντρεμένος με την Μπέρτα και περιέγραψε ως ένα γάμο χωρίς αγάπη. Μάλιστα, είχε νιώσει πίεση όταν έμαθε ότι είναι έγκυος και έγινε καχύποπτος όταν του υπέβαλλε αργότερα μήνυση. Με την Γκλάντις το απόγευμα, μία ημέρα πριν από τον τελικό είχαν βγει για ψώνια και της αγόρασε ένα ζευγάρι παπούτσια. Το βράδυ ξεφάντωσαν με ποτά, έβαλαν απαλή μουσική και έκαναν έρωτα. Ήταν εξαντλημένος και πέρασαν οι σκέψεις ότι έχασε την ευκαιρία για το χρυσό. «Μόλις άφησες το χρυσό σου μετάλλιο στα σεντόνια», είχε γράψει στην αυτοβιογραφία του. Την  επόμενη ημέρα φυσικά, συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Έγραψε ιστορία με 8,90μ. και υπήρχαν μαρτυρίες ότι στο άλμα του είχε φθάσει στο 1,83μ. πριν προσγειωθεί!

 

Εγγραφείτε στο Stivostime τωνStivostime - Google News
Τόλης Λελεκίδης

Τόλης Λελεκίδης

Τόλης Λελεκίδης - Αρθρογραφία