Οι γονείς της Άγκνες Τίροπ περιμένουν ακόμη… δικαιοσύνη για την κόρης τους
Η Άγκνες Τίροπ βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της σε ηλικία 25 ετών. Είχε κατακτήσει δύο χάλκινα μετάλλια στα 10.000μ. σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα.
Στις 13 Οκτωβρίου έκλεισε ένας χρόνος από τη δολοφονία της Άγκνες Τίροπ που σόκαρε τον κόσμο και δημιούργησε πολλά ερωτήματα στην Κένυα.
Έχουν συμβεί πολλά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και δολοφονιών, ανάμεσά τους με την Κενυάτισσα πρωταθλήτρια που σκοτώθηκε μέσα στο σπίτι της. Σύμφωνα με τα στοιχεία υπεύθυνος για τη δολοφονία της είναι ο σύζυγος της Ιμπραχίμ Ρότιτς, που ακόμη δεν έχει δικαστεί. Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Απρίλιο είχε δολοφονεί μια άλλη αθλήτρια, η Νταμάρις Μούθι.
Οι γονείς της Άγκνες Τίροπ μίλησαν για την αγωνία τους με το γεγονός πώς δεν έχει έρθει η δικαίωση για τον θάνατο της κόρης τους. «Περνάω πολύ πόνο και θλίψη κάθε μέρα από τότε που δολοφονήθηκε η Άγκνες», είπε μεταξύ άλλων η μητέρα της, Ντάινα Τίροπ στο «BBC Sport Africa». Από την άλλη ο πατέρας της Βίνσεντ Τίροπ στάθηκε στη δικαστική διαδικασία. «Πηγαίνει πολύ αργά. Κάθε φορά που παρακολουθούμε το δικαστήριο είναι απλώς μια ακρόαση. Η υπόθεση δεν βρίσκεται σε εξέλιξη. Μας λένε συνέχεια να επιστρέψουμε τον επόμενο μήνα».
Η Άγκνες Τίροπ είχε βρεθεί νεκρή στο σπίτι της στο Ίτεν στις 13 Οκτωβρίου του 2021. Είχε δεχθεί πολλά τραύματα από μαχαίρι στο λαιμό και την κοιλιά της. Οι αρχές πιστεύουν ότι είχε σημειωθεί οικογενειακός καυγάς και μάλιστα, είχαν βρει και σπασμένο το παράθυρο του αυτοκινήτου της. Ξεκίνησε έρευνα για τον σύζυγό της Ιμπραχίμ Ρότιτς, οποίος είχε τηλεφωνήσει στην οικογένειά του ζητώντας τη συγχώρεση του Θεού για κάτι που είχε κάνει. Προσπάθησε να διαφύγει από τη χώρα, αλλά σε μια καταδίωξη τράκαρε με ένα φορτηγό κοντά στη Μπομπάσα. Συνελήφθη και ανακρίθηκε, αλλά μέχρι σήμερα δεν αποφανθεί η δικαιοσύνη.
Η Άγκνες Τίροπ ήταν μία από τις κορυφαίες δρομείς και στις επιτυχίες της συγκαταλέγονται τα δύο χάλκινα μετάλλια στα 10.000μ. που κατέκτησε στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του 2017 στο Λονδίνο και το 2019 στη Ντόχα.
Είχε μεγάλες επιτυχίες και στον ανώμαλο δρόμο έχοντας πάρει τρία χρυσά μετάλλια στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του 2013 (νεάνιδες), 2015 (γυναικών) και 2017 (ομαδικό γυναικών) και δύο ασημένια το 2013 (νεανίδων) και το 2015 (ομαδικό γυναικών).