«Άλωση» της Πόλης απ τον… χρυσοθήρα Δημήτρη Χονδροκούκη
Οκτώ αθλητές μέσα σε 2 εκατοστά(!) στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Κωνσταντινούπολης, Ο Δημήτρης Χρονδροκούκης ήταν αυτός που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.
Οκτώ αθλητές μέσα σε 2 εκατοστά(!) στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Κωνσταντινούπολης. Ο Δημήτρης Χρονδροκούκης ήταν αυτός που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.
Από το 2004 και τα δύο χάλκινα μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα κλειστού του Θεοδωρίδη και της Δεβετζή, έπρεπε να περάσουν 8 χρόνια και να μεσολαβήσουν τρεις διοργανώσεις «ανομβρίας» για να βρεθεί και πάλι αθλητής μας στο βάθρο της διοργάνωσης.
Ο Δημήτρης Χονδοκούκης, γιος του παλιού μας πρωταθλητή Κυριάκου, του άλματος σε ύψος, τρέλανε τους πάντες κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο με 2.33 στο ίδιο αγώνισμα, υποχρεώνοντας τους διοργανωτές Τούρκους να προχωρήσουν στην ανάκρουση του ελληνικού Ύμνου μέσα στην Πόλη!
Ήταν ένας αγώνας συγκλονιστικός που μέσα σε 2 εκατοστά, βρέθηκαν ούτε λίγο, ούτε πολύ οκτώ αθλητές, με τον όγδοο να έχει την επίδοση του χάλκινου μεταλλίου!.. Στον αγώνα αυτόν που όμοιό του δεν είχε, ο Κώστας Mπανιώτης ήταν 4ος με 2.31, όσο και ο τρίτος Ιβάν Ούκοφ απ τη Ρωσία.
Στον προκριματικό το όριο πρόκρισης ήταν στα 2.32, αλλά κανένας άλτης δεν δοκίμασε το ύψος, γιατί μόλις δέκα αθλητές είχαν περάσει το 2.29, ενώ οι υπόλοιποι είχαν κοπεί νωρίτερα. Ανάμεσα στους προκριθέντες βέβαια και οι δύο Έλληνες που έμελε να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Το καθοριστικό άλμα που έκανε ο Δημήτρης Χονδροκούκης στα 2,33
Ο Χονδροκούκης πέρασε το 2.20 και το 2.24 με την πρώτη προσπάθεια, το 2.28 και το 2.31 με τη δεύτερη, αλλά έκανε το καθοριστικό 2.33 με την πρώτη του προσπάθεια, κάτι που του έδωσε το χρυσό μετάλλιο. Από τη δική του πλευρά ο Ρώσος Σιλνόφ, έχασε μία προσπάθεια στα δύο τελευταία ύψη, κάτι που ήταν αρκετό για να «στείλει» το χρυσό μετάλλιο στον Δημήτρη, καθώς ο αθλητής μας είχε «καθαρίσει» το «33» με την πρώτη.
Στο επόμενο ύψος το 2.35, ο Ολυμπιονίκης Σιλνόφ που πήδαγε πρώτος απέτυχε τρεις φορές και έτσι ο Δημήτρης που ακολουθούσε στα άλματα και είχε χάσει δύο προσπάθειες, δεν μπήκε καν στην τρίτη αφήνοντάς την. Στην απονομή γνώρισε στην αποθέωση από πολλούς Έλληνες που ήταν στο στάδιο.
Στη μάχη για το χάλκινο, ο Ούκοφ που είχε χάσει μια προσπάθεια μόνο στο 2.24, δεν «έκανε» το 2.33 αρκεσθείς στο 2.31 τελικά, ενώ ο Κώστας Μπανιώτης που είχε χάσει μία προσπάθεια στο «28» και στο «31», αφού το πέρασε με τη δεύτερη, δεν πέρασε ακολούθως σε δύο προσπάθειες το 2.33 και δοκίμασε την τελευταία στο 2.35, μήπως το περάσει και βγει στα μετάλλια, ακόμα και στο χρυσό πέρναγε το ύψος αυτό και δεν το κατόρθωνε άλλος. Τελικά το έχασε και έμεινε τέταρτος με το ίδιο ύψος του τρίτου…
Την ίδια επίδοση του χάλκινου του Ούκοφ (2.31), αλλά και του Μπανιώτη, είχαν τέσσερις ακόμα αθλητές(!) με περισσότερες χαμένες προσπάθειες και όταν ακόμα και ο 8ος της κατάταξης είχε την επίδοση του 3ου και μόλις 2 εκατοστά κάτω από το χρυσό μετάλλιο, καταλαβαίνει κανείς πως είχαμε να κάνουμε με τον συγκλονιστικότερο από άποψη ενδιαφέροντος αγώνα που είχε γίνει και αντενδείκνυται για καρδιακούς…
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χονδροκούκης που έφερε το χρυσό στο ύψος μετά τα δύο αργυρά στη διοργάνωση του Λάμπρου Παπακώστα, την προηγούμενη χρόνια (2011) ήταν 5ος τόσο στο ευρωπαϊκού πρωτάθλημα κλειστού στο Μπερσί του Παρισιού, όσο και στο παγκόσμιο ανοικτού στη Νταεγού της Κορέας.
Τα αποτελέσματα
- 1. Δημήτρης Χονδροκούκης (Ελλάδα) 2.33
- 2. Αντρέι Σολνόφ (Ρωσία) 2.33
- 3. Ιβάν Ούκοφ (Ρωσία) 2.31
- 4. Χάρης Μπανιώτης (Ελλάδα) 2.31
- -. Γκούο Βέι Ζανκ (Κίνα) 2.31 (εθνικό ρεκόρ)
- 6. Τζέσι Γουίλιαμς (ΗΠΑ) 2.31
- -. Ρόμπι Γκράμπαρτζ (Βρετανία) 2.31
- 8. Τρέβορ Μπάρι (Μπαχάμες) 2.31
- 9. Ραούλ Σπανκ (Γερμανία) 2.28
- -. Μουτάζ Μπαρσίμ (Κατάρ) 2.28
Το άλμα στα 2.33
Η απονομή και Ύμνος