Μπορεί ο Κράουζερ να κάνει παγκόσμιο ρεκόρ μέσα στο «σπίτι» του;
Κράουζερ: Από την τετράδα των αγωνισμάτων των ρίψεων, η σφαίρα κατά κύριο λόγο και το ακόντιο αμέσως μετά, είναι αυτά που στους άνδρες κρατούν πολύ υψηλό επίπεδο επιδόσεων τα τελευταία χρόνια, σε αντίθεση με τη σφύρα και το δίσκο που τηρουμένων των αναλογιών, παρουσιάζουν μία κάμψη σε διεθνές επίπεδο. Τι άραγε μπορούμε να περιμένουμε φέτος […]
Κράουζερ: Από την τετράδα των αγωνισμάτων των ρίψεων, η σφαίρα κατά κύριο λόγο και το ακόντιο αμέσως μετά, είναι αυτά που στους άνδρες κρατούν πολύ υψηλό επίπεδο επιδόσεων τα τελευταία χρόνια, σε αντίθεση με τη σφύρα και το δίσκο που τηρουμένων των αναλογιών, παρουσιάζουν μία κάμψη σε διεθνές επίπεδο. Τι άραγε μπορούμε να περιμένουμε φέτος από τα αγωνίσματα αυτά;
Στη σφαίρα το αμερικανικό «βουνό», ο Ολυμπιονίκης του Ρίο και του Τόκιο, Ράϊαν Κράουζερ, πέρσι κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ του συμπατριώτη του Ράντι Μπαρνς, μετά από 31 χρόνια, τόσο στον ανοικτό, όσο και στον κλειστό στίβο, με βολή στα 23.37μ. Δείχνει απόλυτα έτοιμος να στείλει τη σφαίρα ακόμα πιο μακριά, αφού στα 30 του σχεδόν, είναι στην ωριμότερη αθλητικά ηλικία. Σημειώστε ότι οι 17 από τις 28 καλύτερες επιδόσεις διαχρονικά, ανήκουν σε αυτόν και ήλθαν την τελευταία τριετία. Θα κάνει άραγε το ρεκόρ και μέσα στο «σπίτι» του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα; Κι αυτό γιατί είναι γεννημένος στο Πόρτλαντ του Ορεγκον…
Άλλοι αθλητές ικανοί να «βγάλουν» μεγάλα μέτρα, είναι ο επίσης Αμερικανός Τζόε Κόβακς με φετινό, ήδη, 22.46, ενώ μεγάλες βολές φέτος πρόλαβαν να κάνουν πάντα στον ανοικτό, ο Ιταλός Τζέιν Ουέιρ (21.99), ο συμπατριώτης του Νικ Πόνζιο (21.83), ο Βραζιλιάνος Ντάρλαν Ρομάνι (21.77) και φυσικά ο πολύπειρος Νεοζηλανδός Τόμας Ουόλς.
Στη σφύρα το ρεκόρ του Γιούρι Σέντικ (86.74) είναι «όρθιο» 36 χρόνια και θα μείνει ακόμα. Δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο να καταρριφθεί, όπως και οι επιδόσεις όλης της τότε σοβιετικής παρέας (Λιτβίνοφ, Νικούλιν, Ταμ).
Η καλύτερη βολή που έγινε την τελευταία δεκαετία, είναι τα 83.93 του 32χρονου πια Πολωνού Πάβελ Φάιντεκ το 2015. Είναι η 44η επίδοση διαχρονικά σε αγώνα, πράγμα που σημαίνει ότι το αγώνισμα βιώνει κάμψη.
Στο δίσκο τα 74.08 του Γιούργκεν Σουλτ είναι παγκόσμιο ρεκόρ από το 1986, αλλά έστω και αν δεν βρίσκεται σε κίνδυνο, υπάρχουν καλές επιδόσεις από αρκετούς αθλητές που «φλερτάρουν» με την 70άρα βολή.
Πριν ένα μήνα ο Ντάνιελ Σταλ έριξε 69.11 και ο Σουηδός γίγαντας δείχνει έτοιμος και φέτος για μεγάλες βολές. Ο ούτε 20 ετών (τα κλείνει τέλος Σεπτέμβρη), γιος του σπουδαίου Βιρτζίλιους Αλέκνα, ο Μίκολας έχει ρίξει σε ένα αγώνα του το 2022, 67,68 και ο επίσης Λιθουανός Αντριους Γκούτζιους με τον Σλοβένο Τσεχ, δείχνουν ικανοί να σπάσουν το φράγμα των 70 μέτρων.
Tα 98.48 του Γιαν Ζελέζνι στο ακόντιο αντιστέκονται στην κατάρριψη 26 χρόνια, αλλά ο Γερμανός Γιοχάνες Φέτερ, όλο το πολιορκεί. Έχει ρεκόρ 97.76 απ το 2000 που είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση διαχρονικά, ενώ πέρσι έριξε 94.20. Την τελευταία πενταετία έχει ρίξει σε 19 αγώνες του πάνω από τα 90.75μ. Μήπως είναι φέτος η ώρα του; Θα φανεί.
Ο συμπατριώτης του Γερμανού, Τόμας Ρέλερ έχει ρεκόρ 93.90 που είναι η τρίτη επίδοση όλων των εποχών και γενικά είναι σταθερός ακοντιστής ικανός για μεγαλύτερα μέτρα. Ο Εσθονός Μάρκους Κιρτ (90.61 ρεκόρ), ο Κέσομ Ουόλκοτ απ το Τρίνινταντ (90.16) και ο επίσης Γερμανός Αντρέας Χόφμαν (92.06), είναι ρίπτες που μπορούν κάλλιστα να υπερβούν τη γραμμή των 90μ.