Face time
Η Αλμάζ Αγιάνα την Κυριακή στο μαραθώνιο του Άμστερνταμ έκανε το γρηγορότερο ντεμπούτο στην ιστορία τερματίζοντας πρώτη με χρόνο 2:17.20.

Face time: Η Αλμάζ Αγιάνα

Η Αλμάζ Αγιάνα είχε δημιουργήσει αίσθηση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 σπάζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ στα 10.000μ.

Facebook Platform X - Twitter Linkedin Whatsapp Viber e-mail

Η Αλμάζ Αγιάνα την Κυριακή στο μαραθώνιο του Άμστερνταμ έκανε το γρηγορότερο ντεμπούτο στην ιστορία τερματίζοντας πρώτη με χρόνο 2:17.20.

Το Stivostime, που έχει καθιερώσει κάθε Δευτέρα την στήλη «Face time», κάνει ένα μικρό πορτρέτο της αθλήτριας από την Αιθιοπία.

Η Αλμάζ Αγιάνα γεννήθηκε στις 21 Νοεμβρίου του 1991 στην Γουενμπέρα, της περιοχής Μπενισανγούλ- Γκουμούζ της Αιθιοπίας. Το όνομα Αλμάζ σημαίνει διαμάντι στην αμχαρική γλώσσα, την επίσημη γλώσσα της Αιθιοπίας.

Όπως και άλλες σπουδαίες δρομείς, σαν την Φατούμα Ρόμπα και την Ντεράρτου Τούλου, είναι καταγωγής Ορόμο.

Μεγάλωσε φροντίζοντας τα βοοειδή των γονιών της και ήθελε να γίνει αθλήτρια βλέποντας τους συμμαθητές της να αγωνίζονται στα τοπικά σχολικά πρωταθλήματα. Ήταν το έβδομο παιδί της οικογένειας Αγιάνα που είχε εννέα παιδιά. Άρχισε το τρέξιμο σε ηλικία 13-14 ετών και παντρεύτηκε όταν ήταν κορίτσι ακόμη τον για πολλά χρόνια φίλο της, Σορέσα Φίντα, πρώην αθλητή που είναι ο προπονητής της. Τη βοήθησε πολύ να φθάσει στο επίπεδο που είναι τώρα. Σημαντικό ρόλο στη ζωή της έπαιξε και η μεγαλύτερη αδελφή της Ντέγκι Αγιάνα, που έτρεχε μαζί της στις προπονήσεις. Ουσιαστικά την «κάλυπτε» στις πρωινές προπονήσεις, καθώς οι γονείς της επέμεναν να επικεντρωθεί στην εκπαίδευσή της. Είναι χριστιανή και έχει πει πολλές φορές ότι είναι πολύ θρησκευόμενη και όταν δεν αγωνίζεται της αρέσει να πηγαίνει εκκλησία και να επισκέπτεται μοναστήρια.

Η δρομέας από την Αιθιοπία έδειξε γρήγορα το ταλέντο της και κέρδισε σε τοπικούς αγώνες. Αγωνίστηκε σε διεθνή διοργάνωση για πρώτη φορά στο αφρικανικό πρωτάθλημα στο Μπράμπους στον Μαυρίκιο το 2009 όπου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 3.000μ. στιπλ.

Εκπροσώπησε για πρώτη φορά την πατρίδα της σε μεγάλη διοργάνωση το 2010, όταν μετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εφήβων- νεανίδων στο Μονκτόν. Στην πόλη του Καναδά είχε πάρει την 5η θέση στα 3.000μ. στιπλ. Η πρώτη της μεγάλη επιτυχία ήρθε το 2013 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Μόσχα όταν κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 5.000μ. Από εκεί και πέρα άρχισε να δείχνει την κυριαρχία της στα 5.000μ. κυρίως και το 2015 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Πεκίνο πήρε το χρυσό μετάλλιο. Η μεγάλη της επιτυχία ήρθε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Σε μια τρομερή κούρσα της στα 10.000μ. τερμάτισε πρώτη σε 29.17.45 σπάζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ και παράλληλα το ολυμπιακό ρεκόρ. Στην ίδια διοργάνωση πήρε το χάλκινο μετάλλιο στα 5.000μ. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2017 στο Λονδίνο πήρε άλλα δύο μετάλλια, το χρυσό στα 10.000μ. και το ασημένιο στα 5.000μ.

Πολλοί έχουν αμφισβητήσει τα ρεκόρ της, η ίδια λέει πώς είναι προϊόν σκληρής δουλειάς. «Είναι επειδή δουλεύω σκληρά για τα πράγματα που είμαι καλή και αυτό λειτουργεί», είχε δηλώσει. Ο τεχνικός διευθυντής της ομοσπονδίας στίβου της Αιθιοπίας, Ντούμπι Τζίλο είχε πει κάποια στιγμή για την Αγιάνα. «Το στυλ τρεξίματός της είναι μοναδικό και πολύ απαιτητικό. Χρειάζεται αντοχή και ταχύτητα στο καλύτερο επίπεδο». Είναι γεγονός ότι έχει καταφέρει να τρέχει σχεδόν στον ίδιο ρυθμό σε όλη τη διάρκεια της κούρσας. Το είχε κάνει όταν έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 10.000μ. που κρατούσε η Κινέζα Γουάνγκ Τζουνσιά κατά 14 δευτερόλεπτα. Το 2016 είχε κερδίσει και τη σειρά Diamond League στα 5.000μ. και είχε ψηφιστεί αθλήτρια της χρονιάς από την IAAF.

Από το 2017 άρχισε να ανεβάζει χιλιόμετρα και αποφάσισε να μετάσχει στον ημιμαραθώνιο στο Νέο Δελχί, όπου είχε επικρατήσει σε 1:07.12. Μετά από μία επέμβαση στο γόνατο που έκανε στην Ελβετία, έμεινε εκτός το 2018 και επέστρεψε το 2019, όπου έκανε μόλις μία κούρσα στα 3.000μ. στο Diamond League στο Στάνφορντ όπου έμεινε στην 18η θέση! Έμεινε εκτός το 2020, αφού έμεινε έγκυος και έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί και γύρισε φέτος στην ενεργό δράση. Έκανε ντεμπούτο στη σεζόν στις 3 Απριλίου στον ημιμαραθώνιο στη Μαδρίτη, όπου ήταν 5η και δεν έκανε κάποια επιτυχία σε αγώνες που έτρεξε στα 5.000μ., 10.000μ. και έφθασε στο ντεμπούτο της στο μαραθώνιο, που προετοιμάζονταν το προηγούμενο διάστημα. Άφησε το «στίγμα» της και εκεί, την Κυριακή 16 Οκτωβρίου στο Άμστερνταμ. Ήταν νικήτρια σε 2:17.20, το γρηγορότερο ντεμπούτο στην ιστορία και άφησε πολλές υποσχέσεις για τη συνέχεια.

Φωτογραφία: azsportsimages/ Angelos Zymaras

 

 

 

Εγγραφείτε στο Stivostime τωνStivostime - Google News
Τόλης Λελεκίδης

Τόλης Λελεκίδης

Τόλης Λελεκίδης - Αρθρογραφία