Face time
Η Γιαλεμζέρφ Γιεχουάλοου είναι η φετινή νικήτρια σε έναν από τους κορυφαίους μαραθώνιους στον κόσμο, καθώς την Κυριακή κέρδισε στο Λονδίνο.

Face time: Η Γιαλεμζέρφ Γιεχουάλοου

Η Γιαλεμζέρφ Γιεχουάλοου είναι κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στα 10χλμ. με 29.14 που σημείωσε στις 27 Φεβρουαρίου στην Καστεγιόν.

Facebook Platform X - Twitter Linkedin Whatsapp Viber e-mail

Η Γιαλεμζέρφ Γιεχουάλοου είναι η φετινή νικήτρια σε έναν από τους κορυφαίους μαραθώνιους στον κόσμο, καθώς την Κυριακή κέρδισε στο Λονδίνο.

Η αθλήτρια από την Αιθιοπία έκοψε πρώτη τη γραμμή τερματισμού στο μαραθώνιο της βρετανικής πρωτεύουσας σε 2:17.26. Μπορεί να μην έσπασε το ατομικό της ρεκόρ που είναι 2:17.23, αλλά έτρεξε μόλις τον δεύτερο μαραθώνιο της ζωής της. Φέτος αποφάσισε να ανεβάσει χιλιόμετρα και έκανε το ντεμπούτο της στις 24 Απριλίου στο μαραθώνιο στο Αμβούργο όταν είχε κερδίσει. Περίπου πέντε μήνες μετά κατάφερε να επικρατήσει στον major αγώνα στο Λονδίνο. Μόλις 23 ετών αφήνει υποσχέσεις ότι πολύ σύντομα θα κάνει μεγάλα ρεκόρ και στην απόσταση των 42,195μ.

Η Γιαλεμζέρφ Γιεχουάλοου Ντένσα, όπως είναι το πλήρες ονοματεπώνυμό της, εμφανίστηκε στη διεθνή σκηνή το 2019. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα μπήκε στις λίστες των καλύτερων όλων των εποχών.

Το 2019 η Γιαλεμζέρφ Γιεχουάλοου εκπροσώπησε την πατρίδα της στους Αφρικανικούς Αγώνες στο Ραμπάτ και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον ημιμαραθώνιο με 1:10.26 που ήταν ρεκόρ διοργάνωσης. Την ίδια χρονιά κέρδισε τον διάσημο αγώνα Great Ethiopian Run στην Αντίς Αμπέμπα στα 10χλμ. με 31.55 που ήταν ρεκόρ διαδρομής. Την επόμενη χρονιά κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ημιμαραθωνίου που είχε γίνει στην Γκντίνια της Πολωνίας. Τον Αύγουστο του 2021 έτρεξε στον ημιμαραθώνιο Antrim Coast στη Βόρεια Ιρλανδία και έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ με 63.44. Είχε γίνει στα 22 της η πρώτη γυναίκα που κατεβαίνει τα 64 λεπτά. Όμως δεν αναγνωρίστηκε γιατί η διαδρομή ήταν 54μ. μικρότερη. Έκανε όμως 63.51 (!) τον Οκτώβριο του ίδιου έτους στον ημιμαραθώνιο στη Βαλένθια. Ήταν δεύτερη και σημείωσε τη δεύτερη επίδοση όλων των εποχών, πίσω από τη συμπατριώτισσά της Λετεσενμπέτ Γκιντέι που έκανε 62.52.

Φέτος τον Ιανουάριο βελτίωσε το ρεκόρ διαδρομής στον Great Ethiopian Run με 31.17. Στις 27 Φεβρουαρίου έτρεξε 10χλμ. στην Καστεγιόν της Ισπανίας και έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ με 29.14. Μετά τη νίκη της στο ντεμπούτο της στο μαραθώνιο στο Αμβούργο, υπερασπίστηκε τον τίτλο της τον Αύγουστο στον αγώνα Antrim Coast με 64.22 που είναι η καλύτερη επίδοση που έχει σημειωθεί επί βρετανικού εδάφους.

Στο Λονδίνο έγινε η μόλις τέταρτη δρομέας από την Αιθιοπία που κερδίσει τον μαραθώνιο, μετά την Ντεράρτου Τούλου το 2001, την Ασαφελέχ Μέργκια το 2010 (είχαν αποκλειστεί οι δύο πρώτες Λιλιάνια Σομπούκοβα και Ίνγκα Αμπίτοβα) και την Τίγκιστ Τούρφα το 2015.

Είναι γεννημένη στις 3 Αυγούστου του 1999 και ανήκει στην «NN Running Team» με μάνατζερ τον γνωστό Τζος Χέρμες που έχει μεταξύ άλλων και τον Κενυάτη Έλιουντ Κιπτσόγκε, που πρόσφατα έκανε το απίστευτο παγκόσμιο ρεκόρ με 2:01.09 στο Βερολίνο. Προπονητής της είναι ο Τσεσέμα Αμπσίρο.

Τα ατομικά της ρεκόρ είναι: Στα 5.000μ. 14.53.77, στα 10.000μ. 30.20.77, στα 5χλμ. 15.27, στα 10χλμ. 29.14, στον ημιμαραθώνιο 63.51 και στον μαραθώνιο 2:17.23.

Άρχισε το τρέξιμο σε ηλικία 12 ετών και τον τελευταίο καιρό κάνει μεγάλη προσπάθεια για να βελτιώσει την ικανότητά της στο να μιλάει αγγλικά. Μεγάλωσε στο Δυτικό Gojjam, σε ένα χωριό στην περιοχή Amhara της Αιθιοπίας, βόρεια της Αντίς Αμπέμπα. Είναι η μεγαλύτερη από τα έξι αδέλφια της οικογένειας και έδειξε από το σχολείο το ταλέντο της. Κέρδιζε σε αγώνες στίβου και ανωμάλου δρόμου. Οι νίκες της όμως στην κατηγορία νεανίδων στα 3.000μ. και 5.000μ. σε διεθνείς αγώνες «τράβηξε» το ενδιαφέρον της «NN Running Team» και εντάχθηκε στην ομάδα. Ο προπονητής της είχε πει: «Πολλοί Αιθίοπες αθλητές έχουν ένα φυσικό χάρισμα. Αλλά η Γιαλεμζέρφ έχει τρεις πολύ καλές ιδιότητες. Ταχύτητα, αντοχή και καλή δύναμη στον πυρήνα».

Πάντως, και εκείνη επηρεάστηκε από την πανδημία και αναγκάστηκε να προπονείται για μεγάλο διάστημα στο χωριό της. Επέστρεψε με στόχο το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ημιμαραθωνίου στην Γκντίνια, αλλά ήταν άτυχη, καθώς γλίστρησε στο τέλος και έμεινε 3η με 65.19. Νικήτρια ήταν η Κενυάτισσα Πέρες Τζεπτσίρτσιρ, που είχε κάνει παγκόσμιο ρεκόρ με 65.16. Έξι εβδομάδες αργότερα η Γιεχουάλοου ήταν δεύτερη στον ημιμαραθώνιο στο Νέα Δελχί με 64.46 που ήταν και πάλι ατομικό της ρεκόρ. Τον Απρίλιο της επόμενης χρονιάς στον ημιμαραθώνιο στην Κωνσταντινούπολη έκανε 64.40 κατεβάζοντας πάλι το ρεκόρ της. Πάντως, στα τράιαλς της πατρίδας της στα 10.000μ. για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν 4η και έχασε την πρόκριση για το Τόκιο. Έκανε όμως μετά το παγκόσμιο ρεκόρ με 63.44.

Φωτογραφία: Facebook TCS London Marathon

 

Εγγραφείτε στο Stivostime τωνStivostime - Google News
Τόλης Λελεκίδης

Τόλης Λελεκίδης

Τόλης Λελεκίδης - Αρθρογραφία

Το άρθρο δεν έχει ακόμα βαθμολογηθεί.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο: