Δρόμοι ταχύτητας 100μ.
Γιατί ο Μπολτ δεν θα νικούσε όσες φορές και να έτρεχε με τη γάτα του σπιτιού σας;

Γιατί ο Μπολτ δεν θα νικούσε όσες φορές και να έτρεχε με τη γάτα του σπιτιού σας;

Θα ξεπεράσει κανείς ποτέ το ρεκόρ του Γιουσέιν Μπολτ; Τι απαντούν οι ειδικοί

Facebook Platform X - Twitter Linkedin Whatsapp Viber e-mail

Ο Γιουσέιν Μπολτ αποσύρθηκε το 2017, αλλά εξακολουθεί να υπερηφανεύεται για τον τίτλο του ταχύτερου ανθρώπου εν ζωή, αφού έχει τρέξει τα 100 μέτρα σε 9,58 δευτερόλεπτα.

Με ταχύτητα περίπου 43,4 χλμ./ώρα, που κατέγραψε ο θρύλος από την Τζαμάικα, είναι ακριβώς κάτω από την τελική ταχύτητα μιας οικιακής γάτας.

Σε μια κούρσα ενάντια σε τσιτάχ ή αμερικανική αντιλόπη, τα οποία είναι τα πιο γρήγορα ζώα στον κόσμο, ο Μπολτ δεν θα είχε καμία τύχη.

Πόσο γρήγορα μπορεί να τρέξει ένα ζώο; Εξαρτάται από το μέγεθος των μυών του: περισσότερη δύναμη, περισσότερη ταχύτητα. Αν και αυτό είναι αλήθεια σε κάποιο βαθμό, ένας ελέφαντας δεν θα ξεπεράσει ποτέ μια γαζέλα. Τι καθορίζει λοιπόν τη μέγιστη ταχύτητα;

Πρόσφατα, μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Μίχαελ Γκούντερ, ο οποίος τότε συνδέθηκε με το Πανεπιστήμιο της Στουτγκάρδης, ξεκίνησε να καθορίσει τους νόμους της φύσης που διέπουν τις μέγιστες ταχύτητες τρεξίματος στο ζωικό βασίλειο.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στο «Journal of Theoretical Biology», παρουσιάζουν ένα σύνθετο μοντέλο που συνυπολογίζει το μέγεθος, το μήκος των ποδιών, την πυκνότητα των μυών και πολλά άλλα για να ανακαλύψει ποια στοιχεία σχεδίασης σώματος είναι τα πιο σημαντικά για τη βελτιστοποίηση της ταχύτητας.

Αυτή η έρευνα παρέχει πληροφορίες για τη βιολογική εξέλιξη των ζώων με πόδια και το αντίστοιχο βάδισμά τους.

Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από οικολόγους για να κατανοήσουν πώς οι περιορισμοί ταχύτητας στην κίνηση των ζώων ενημερώνουν τον πληθυσμό, την επιλογή οικοτόπων και τη δυναμική της κοινότητας σε διαφορετικά είδη.

Για τους ρομποτικούς και τους βιοϊατρικούς μηχανικούς, η εκμάθηση των βέλτιστων δομών σώματος της φύσης για ταχύτητα, θα μπορούσε να αναπτύξει περαιτέρω τα σχέδια των δίποδων μηχανημάτων βάδισης και των προσθετικών.

Γιατί τα τετράποδα ζώα μπορούν να τρέξουν πιο γρήγορα από τους ανθρώπους;

Ο Γκούντερ λέει ότι αυτό δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι έχουμε δύο πόδια, αλλά γιατί ο κορμός μας είναι τοποθετημένος σε όρθια θέση και αισθάνεται την πλήρη δύναμη της βαρύτητας.

Τα δίποδα πλάσματα έχουν εξελιχθεί με πολύ πιο άκαμπτες δομές της σπονδυλικής στήλης, προκειμένου να δίνουν προτεραιότητα στην ισορροπία και τη σταθερότητα έναντι της ταχύτητας.

Τα ζώα των οποίων οι κορμοί είναι παράλληλοι με το έδαφος, ωστόσο, εξελίχθηκαν με πιο εύκαμπτες ράχες που είναι βελτιστοποιημένες για παρατεταμένη επαφή των ποδιών με τη γη.

Τι γίνεται, όμως, με τη μυϊκή κόπωση;

«Δεν παίζει κανένα ρόλο. Ένα μέρος της ανάλυσής τους κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κάθε ζώο μπορεί να επιταχύνει τουλάχιστον στο 90% της μέγιστης ταχύτητάς του, προτού τελειώσει η… βενζίνη», λέει ο Γκίντερ.

Θα ξεπεράσει κανείς ποτέ το ρεκόρ του Γιουσέιν Μπολτ;

Μάλλον, αλλά δεν θα πάμε πολύ πιο γρήγορα απ’ αυτό.

Η εμβιομηχανική του σπριντ δείχνει ότι ήδη πλησιάζουμε στο όριο του δυνατού για τα ανθρώπινα σώματα.

Και όταν κάποιος γίνει ο πιο γρήγορος άνθρωπος στον πλανήτη, θα πρέπει να αρκεστεί σε αυτόν τον τίτλο.

Στο ζωικό βασίλειο, δεν είμαστε τίποτα ιδιαίτερο…

Περισσότερα για τη συγκεκριμένη έρευνα μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα wired.com.

Θυμηθείτε την τελευταία κούρσα του Γιουσέιν Μπολτ

https://youtu.be/7pYThX-aXLs

Εγγραφείτε στο Stivostime τωνStivostime - Google News
Δανάη Τριανταφυλλίδου

Δανάη Τριανταφυλλίδου

Συνεργάζομαι με το Stivostime.GR από το 2022. Γράφω για τον Στίβο, Media, Viral κι όχι μόνο. Δεν έχω καλή σχέση με τα social, αλλά τα χρησιμοποιώ συχνά. Μου αρέσει να γράφω τα άρθρα μου σφαιρικά και να αναδεικνύω όλες τις πτυχές της είδησης. Μου αρέσουν τα reality games κι ο αθλητισμός.

Δανάη Τριανταφυλλίδου - Αρθρογραφία