Οι διοργανώσεις που «έβρεχε» μετάλλια!
«Έβρεχε» ελληνικά μετάλλια στα ευρωπαϊκά κλειστού από το 1998 μέχρι και το 2005.
Οι ελληνικές διακρίσεις σε ευρωπαϊκά κλειστού από το 1998 μέχρι και το 2005.
Του Γιάννη Κούρκουλου
To 1998 ευρωπαϊκό κλειστού στίβου έγινε στο Λουί Πουτζ της Βαλένθια. Οι ελληνικές επιτυχίες συνεχίστηκαν με την κατάκτηση δυο μεταλλίων από τον Αγγελο Παυλακάκη και την Κατερίνα Κόφφα.
Ο Ξανθιώτης σπρίντερ με άνεση πήρε το χρυσό στα 60μ με 6.55 αφήνοντας πολύ πίσω τους διώκτες του. Έκτος στην κούρσα του τελικού με 6.68 ήταν ο Γιώργος Θεοδωρίδης. Στο ίδιο αγώνισμα των γυναικών και στον τελικό, η νικήτρια 2 χρόνια πριν Κατερίνα Θάνου έχασε το μετάλλιο για ένα εκατοστό (7.22 έναντι 7.23 η Κατερίνα) και για δύο εκατοστά το έχασε η 5η της κούρσας Κατερίνα Κόφφα (7.24)!
Τέταρτη ήταν και η Ολγα Βασδέκη στο τριπλούν απέχοντας 3 εκατοστά από το βάθρο (14.29 έναντι 14.32). Στο ύψος πέμπτος ο Λάμπρος Παπακώστας (2.26) απείχε 3 εκατοστά απ το βάθρο. Πέμπτη θέση πήρε και η Χρύσα Ιακώβου στα 3.000 με 9.01.06 σε μια σπουδαία γι αυτήν κούρσα.
Στα 200μ. μεγαλειώδης κούρσα από την Κατερίνα Κόφφα που μετά την 5η θέση στα 60μ εδώ ανέβηκε στο βάθρο κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο με 22.86.
Η διοργάνωση του 2000 έγινε στη Γάνδη και στη βελγική πόλη η χώρα μας συνέχισε την παράδοση των κατακτητών του βάθρου, αφού τρία ακόμα μετάλλια προστέθηκαν στη συλλογή από ένα κάθε χρώματος.
Το χρυσό πήρε η Κατερίνα Θάνου με 7.05, που ντουμπλάρισε τα χρυσά της στη διοργάνωση μετά τα χρυσό του ’96. Η διαφορά της από την Πέτια Πεντάρεβα (Βουλγ.) και Ιρίνα Πούκα (Ουκρ) που ακολούθησαν ήταν τεράστια…
Τα άλλα δύο μετάλλια ήλθαν στα 60μ των ανδρών. Πίσω από τον Βρετανό Τζέισον Γκάρντενερ ήταν ο Γιώργος Θεοδωρίδης. Ο πρωταθλητής μας έφτασε σε ένα απίστευτο 6.51 που ήταν μια δικαίωση γι αυτόν μετά τη 6η θέση της προηγούμενης διοργάνωσης, αλλά και τα 7ης στο παγκόσμιο κλειστού της Λισαβώνας. Χάλκινος, πίσω απ τον Γιώργο, ο Αγγελος Παυλακάκης με 6.54 που έδειξε συνέπεια στην κατάκτηση του βάθρου μετά το χρυσό τη Βαλένθια.
Εδώ στη Γάνδη, 8η στον τελικό του μήκους με 6.51 ήταν η Νίκη Ξάνθου.
Η διοργάνωση του 2002 έγινε στη Βιέννη και ήταν η ώρα για τη σπουδαία Νίκη Ξάνθου να πάρει το «αίμα της πίσω», για την 8η θέση της προηγούμενης χρονιάς. Προς τιμήν της Ροδίτισσας παιάνισε ο εθνικός μας ύμνος χάρη σε ένα άλμα της στα 6.74. Μάλιστα την ίδια επίδοση πέτυχε και η Ρωσίδα Ολγα Ρούμπλιοβα, αλλά υστερούσε έναντι της Νίκης στα υπόλοιπα άλματα και το «χρυσάφι» βάφτηκε γαλανόλευκο.
Στον ίδιο τελικό παρούσα ήταν και η Ηρακλείωτισσα Στέλλα Πιλάτου που πήρε την 5η θέση με 6.57 κι έτσι 1η και 5η ήταν Ελληνίδες και 2η, 3η, και 4η Ρωσίδες (Ρούμπλιοβα, Γκάλκινα, Μελέσινα). Η Στέλλα έμελλε να επανέλθει δριμύτερη στη διοργάνωση…
Στα σπριντ η παράδοση κρατήθηκε. Η Γωγώ Κοκλώνη μας χάρισε το αργυρό μετάλλιο στα 60μ με μια εκπληκτική κούρσα και χρόνο 7.22, κερδίζοντας μάλιστα στην Αυστριακή Κρίφκα στη έδρα της που πέτυχε τον ίδιο χρόνο.
Το 2005 η διοργάνωση έγινε στη Μαδρίτη και μας απέφερε δύο αργυρά μετάλλια και ένα χάλκινο. Κλασικά μετάλλια ήλθαν στα σπριντ από τη Κοκλώνη που ανέβηκε και πάλι στο βάθρο και τη νεαρή Μαρία Καρασταμάτη που αφού πέρασαν με άνεση τις προκριματικές σειρές, κέρδισαν και τις ημιτελικές που έτρεξαν. Η Γωγώ στον τελικό ήταν δεύτερη με 7.18 πίσω απ τη Βελγίδα Κιμ Γκεβάρτ και η Μαρία 3η με 7.25, γράφοντας αμφότερες μία μεγάλη επιτυχία.
Στο μήκος ήταν η μεγάλη ώρα για την Στέλλα Πιλάτου που με 6.64 κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο δικαιώνοντας τους κόπους της πίσω απ την Πορτογαλέζα Νάιντε Γκόμεζ (6.70).
Μια άσχημη στιγμή για τα ελληνικά χρώματα ήταν το ότι ο Λούης Τσάτουμας στο μήκος αν και πέτυχε χαλαρά την καλύτερη επίδοση του προκριματικού με 8.09 στον τελικό έκανε 3 άκυρα καταταγείς τυπικά 8ος χωρίς επίδοση. Αλλά έτσι είναι ο αθλητισμός…
Ότι έχασε ο Λούης Τσάτουμας το 2005 στη Μαδρίτη όταν με την καλύτερη επίδοση του προκριματικού έκανε 3 άκυρα στον τελικό, το πήρε στην επόμενη διοργάνωση του Μπέρμπιγχαμ το 2007.
Ο μεγάλος Μεσσήνιος άλτης με 8.02 κατέλαβε τη 2η θέση και πήρε το αργυρό μετάλλιο που ήταν το μοναδικό της χώρας στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Εδώ υπήρξε όμως και η επάνοδος της Θάνου μετά την άδικη περιπέτειά της του 2004 και κατέλαβε με βάση την εμπειρία της αν και είχε μακρά αγωνιστικά αποχή την 6η θέση με 7.26, κλείνοντας εντυπωσιακά καριέρα στη συγκεκριμένη διοργάνωση με 2 χρυσά, μία τέταρτη και μία έκτη θέση.