Γιάννης Κούρκουλος
Κώστας Φιλιππίδης: 8 Μαρτίου 2014 ήταν η ώρα της δικαίωσης του, αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής κλειστού στίβου στο Σόποτ της Πολωνίας.

Η ώρα της δικαίωσης του Κώστα Φιλιππίδη ήρθε στο Σόποτ

Η ώρα της δικαίωσης του Κώστα Φιλιππίδη ήταν στις 8 Μαρτίου του 2014. Τότε αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής κλειστού στίβου στο Σόποτ της Πολωνίας.

Facebook Platform X - Twitter Linkedin Whatsapp Viber e-mail

Στις 8 Μαρτίου του 2014 ήταν η ώρα της δικαίωσης του Κώστα Φιλιππίδη, καθώς αναδείχθηκε πρωταθλητής στο παγκόσμιο κλειστού στίβου στην «Ergo Arena» του Σόποτ της Πολωνίας.

Για να συμβεί αυτό, ο Κώστας Φιλιππίδης είχε πετύχει ήδη πολλά στην καριέρα του και του έλειπε αυτό που πραγματικά δικαιούτο για τις επίπονες και επίμονες προσπάθειές του αυτά τα χρόνια. Μέχρι να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του παγκόσμιου βάθρου, είχε στο παλμαρέ του ένα αργυρό ευρωπαϊκό μετάλλιο, δύο συμμετοχές σε τελικό Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και άλλες δύο σε τελικούς παγκοσμίων πρωταθλημάτων ανοικτού στίβου, αρκετές ακόμα παρουσίες σε τελικούς ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων σε ανοικτό και κλειστό, ενώ κέρδισε και 7 φορές στο Golden League, πράγμα σημαντικό με δεδομένη την παρουσία πάντα όλων των μεγάλων ονομάτων του αγωνίσματος.

Στο Σόποτ στο παγκόσμιο του 2014 δεν έγινε προκριματικός, καθώς πήγαν μόνο 12 αθλητές για τον τελικό. Όχι ότι δεν ήθελαν οι υπόλοιποι, αλλά η επιλογή της παγκόσμιας ομοσπονδίας έγινε με κριτήρια επιδόσεων και διακρίσεων και οι προσκλήσεις ήταν συγκεκριμένες μόνο για τελικό.

Κώστας Φιλιππίδης – Ο τελικός

Σε αυτόν ο Κώστας που είχε πάει με ρεκόρ χρονιάς κλειστού 5.77, πήδαγε δεύτερος απ τους δώδεκα πίσω από το Γάλλο Μενάλτο. Η κατάστασή του, θα έλεγε κανείς πως ήταν «δαιμονισμένη», με αποτέλεσμα ο πρωταθλητής του Δημήτρη Κυττέα να μην χάσει ούτε μία προσπάθεια σε όλα τα ύψη μέχρι το νικητήριο 5.80 που ήταν ρεκόρ χρονιάς. Πέρασε διαδοχικά τα 5.40, 5.55, 5.65, 5.75, 5.80. Το ύψος αυτό το πέρασαν άλλοι δύο, ο Γερμανός Μορ και ο Τσέχος Κούντλιτσα που επιχείρησαν ανεπιτυχώς ακολούθως στα 5.85. Ωστόσο ο Γερμανός είχε περάσει με τη δεύτερη τα 5.80, ο δε Τσέχος είχε χάσει δύο προσπάθειες και στα 75 και στα 80, περνώντας τα ύψη με την τρίτη, με αποτέλεσμα να καταταγούν μετά τον Κώστα Φιλιππίδη που έγραψε έτσι χρυσή ιστορία.

Ο Φιλιππίδης πριν από δύο χρόνια (2012) κατέλαβε την έβδομη θέση στην Κωνσταντινούπολη και πριν τέσσερα την 4η στη Ντόχα και ποτέ δεν έλειψε απ τους τελικούς των μεγάλων διοργανώσεων. Αυτό αρχής γενομένης από το ευρωπαϊκό εφήβων του 2005 στο Κάουνας, όταν τότε στη λιθουανική πόλη είχαμε την τύχη να τον απολαύσουμε από κοντά στο ξεκίνημα της μεγάλης του καριέρας που επισφραγίστηκε με ένα αργυρό μετάλλιο πίσω απ’ τον Ρώσο Σταροντούμτσεφ.

Τα αποτελέσματα

  • 1. Κώστας Φιλιππίδης (Ελλάδα) 5.80
  • 2. Mάλτε Μορ (Γερμανία) 5.80
  • 3. Γιαν Κούντλιτσα (Τσεχία) 5.80
  • 4. Τιάγκο Μπραζ (Βραζιλία) 5.75
  • 5. Τσανγκούι Ξουέ (Κίνα) 5.75
  • 6. Ρόμπερτ Σομπέρα (Πολωνία) 5.65
  • 7. Αουγκούστο Ντούτρα (Βραζιλία) 5.65
  • 8. Λουκ Κατς (Βρετανία) 5.65
  • 9. Γιαν Τσενκ Γιανκ (Κίνα) 5.55
  • 10. Τζερόμ Κλαβιέ (Γαλλία) 5.55
  • 11. Κέβιν Μενάλτο (Γαλλία) 5.55
  • 12. Πάβελ Βοϊτσεκόφσκι (Πολωνία) 5.40

Το βίντεο με το άλμα και όσα δήλωσε

Η απονομή και ο Εθνικός Ύμνος

 

Εγγραφείτε στο Stivostime τωνStivostime - Google News
Γιάννης Κούρκουλος

Γιάννης Κούρκουλος

Γιάννης Κούρκουλος - Αρθρογραφία

Το άρθρο δεν έχει ακόμα βαθμολογηθεί.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο: