Γιάννης Κούρκουλος
Η ώρα των μεγάλων ονομάτων

Η ώρα των μεγάλων ονομάτων

Έπρεπε να φτάσουμε στο 2015 για να έρθουν και πάλι μετάλλια για τα ελληνικά χρώματα.

Facebook Platform X - Twitter Linkedin Whatsapp Viber e-mail

Τα μετάλλια σε ευρωπαϊκά κλειστού στις τελευταίες διοργανώσεις

Του Γιάννη Κούρκουλου

Από τη διοργάνωση του 2007 στη Ν.Ι.Α (νάσιοναλ ιντόρ αρίνα) του Μπέρμπιγχαμ υπήρξε «ανομβρία» μέχρι να έρθουν τα υπόλοιπα ελληνικά μετάλλια και έπρεπε να φτάσουμε στο 2015 για να έρθουν και πάλι μετάλλια για τα ελληνικά χρώματα. Τα μετάλλια που κατακτήθηκαν τότε ήταν δύο, αμφότερα αργυρά.

Η διοργάνωση αυτή έγινε στην Πράγα και εκεί έμελλε να λάμψει το άστρο, τής αυτής εξοχότητας Κατερίνας Στεφανίδη και στα ευρωπαϊκά κλειστού. Η Κατερίνα με 4.75 πήρε το αργυρό μένοντας πίσω από την Ρωσίδα Αντζέλικα Σιντόροβα που πέρασε το 4.80. Στον ίδιο τελικό σημαντικότατη η παρουσία και της Νικολέτας Κυριακοπούλου που βρέθηκε στην 5η θέση με 4.50.

Στο ύψος των ανδρών ένα απρόσμενο θα έλεγε κανείς αργυρό μετάλλιο μας χάρισε ο Αντώνης Μάστορας με 2.31 μέσα από έξοχη εμφάνιση. Μάλιστα η επίδοσή του αυτή, ήταν επίδοση χρυσού μεταλλίου που κατέκτησε ο Ρώσος Τσιπλάκοφ έχοντας χάσει μια προσπάθεια λιγότερη. Αλλά και ο τρίτος, Ιταλός Τσεζάνι πέρασε το ίδιο ύψος.

Επίσης, ο Λούης Τσάτουμας βρέθηκε για μία ακόμα φορά σε τελικό, τη φορά αυτή καταταγείς 4ος με 7.98, ενώ στα 60μ εμπ ο Κώστας Δουβαλίδης πήρε την 6η θέση με 7.62. Πέμπτη θέση στο κοντώ με 5.75 κατέλαβε ο σπουδαίος Κώστας Φιλιππίδης σε μια διοργάνωση με πολλές ελληνικές παρουσίες σε υψηλές θέσεις.

Το 2017 σειρά πήρε για τη διοργάνωση το Βελιγράδι που σηματοδότησε μία ακόμα σημαντική ελληνική παρουσία με κατάκτησε από ένα χρυσό, αργυρό και χάλκινο μετάλλιο.

Το χρυσό πήγε στη μεγάλη κυρία του παγκόσμιου επί κοντώ Κατερίνα Στεφανίδη, το αργυρό στον Ελληνα τσάρο των αιθέρων Κώστα Φιλιππίδη και το χάλκινο με την κατακτήτρια των ευρωπαϊκών βάθρων, Βούλα Παπαχρήστου.

Η Κατερίνα Στεφανίδη μετά το αργυρό της προηγούμενης διοργάνωσης αποκατέστησε την τάξη, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο με 4.85. Η διαφορά της από τη δεύτερη Γερμανίδα Λίζα Ρίζιχ ήταν μεγάλη (4.75) και η ανωτερότητά της πασιφανής και αδιαμφισβήτητη.

Στο κοντάρι ανδρών ο Κώστας έδωσε μια μεγάλη μάχη σε μεγάλη ύψη με τους συνήθεις «υπόπτους» Πολωνούς. Και οι τρεις Πιοτρ Λίσεκ, Κώστας Φιλιππίδης και Πάβελ Βοϊτσεκόφκι κατέληξαν στο 5.85 και με αυτή τη σειρά κατέκτησαν τα μετάλλια. Στον τελικό αυτό βρέθηκε και ένας 18χρονος με το όνομα Μανώλης Καραλής(!) που με 5.50 πήρε την 11η θέση.

Στο τριπλούν τώρα, η Βούλα Παπαχρήστου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο με 14.24 μένοντας 8 εκατοστά πίσω από το αργυρό και μόλις 13 από το χρυσό.

Όμως έστω κι έτσι έκανε μια μεγάλη επιτυχία, την πρώτη καθώς ακολούθησε κι άλλη…

Η Γλασκώβη ήταν αυτή που φιλοξένησε τη διοργάνωση του 2019. Τεντόγλου, Μπανιώτης, Κυριακόπουλου και Παπαχρήστου μας χάρισαν τέσσερα μετάλλια σε μια ακόμα πλούσια συγκομιδή.

Στο μήκος, η παρουσία του κορυφαίου άλτη παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια έκανε τα πράγματα εξαιρετικά απλά. Ολοι πάλευαν για τη δεύτερη θέση.

Πήγε στον Μόντλερ (ποιον άλλον;) με 8.17, γιατί ο πρώτος ήταν πολύ μακριά (8.38).

Στο κοντώ ήταν η ώρα της Νικόλ. Η Κυριακοπούλου με 4.65 πήρε το χάλκινο μετάλλιο επίδοση που έκανε και 4η Κατερίνα Στεφανίδη, αλλά ακόμα και η 7η(!). Που σημαίνει πως έγινε μάχη και η Νικόλ κέρδισε με τις μη χαμένες προσπάθειες… Η Παπαχρήστου μετά το χάλκινο της προηγούμενης διοργάνωσης πήγε τώρα στο αργυρό με 14.50, σε μια ακόμα μεγάλη στιγμή στην πλούσια από διακρίσεις καριέρα της.

Στο ύψος ήλθε επιτέλους η δικαίωση για τον σπουδαίο Κώστα Μπανιώτη που με 2.26 ήταν δεύτερος μαζί με τον Ουκρανό Αντρέι Προτσένκο. Ο Τζανμάρκο Ταμπέρι ήταν κι εκεί ασυναγώνιστος (2.32).

Στο κοντώ μία ακόμα σπουδαία εμφάνιση του Μανώλη Καραλή που ήταν 4ος 5.65, ενώ ο αργυρός της προηγούμενης διοργάνωσης Κώστας Φιλιππίδης ήταν και σε αυτόν τον τελικό, αλλά δεν πέρασε το αρχικό ύψος 5.55 και τυπικά κατατάχθηκε 8ος.

Σπουδαία η παρουσία του Κώστα Ζήκου στα 60μ. μια και ήταν 5ος με 6.67. Απείχε 7 εκατοστά απ το χρυσό και 5 απ το χάλκινο. Στον ημιτελικό είχε κερδίσει με 6.64.

Στα 60μ εμπ. με τη νίκη του «δικού» μας Μίλαν Τραϊκοβιτς για την Κύπρο βέβαια, ο Κώστας Δουβαλίδης δεν ζήταγε παρά 2 εκατοστά για να πατήσει βάθρο. Εκανε 7.65 για την 5η θέση και ο τρίτος Γαλλος, Μανγκά, έκανε 7.63.

Επίσης παρουσία σε τελικό είχαμε με τον Νικόλα Σκαρβέλη που ήταν 8ος στη σφαίρα με 20.13 (20.34 στον προκριματικό).

Η τελευταία διοργάνωση έγινε στο Τόρουν της Πολωνίας με τον ανυπέρβλητο Μίλτο Τεντόγλου να κάνει το… «μπακ του μπακ» στο χρυσάφι. Ηταν και το μόνο μετάλλιο που πήραμε.

Εφτασε στο 8.35 και παρά τον προσπάθεια του γνωστού- αγνώστου Μόντλερ (8.31), αλλά και του Φινλανδού Πούλι (8.24), ο Μίλτος δεν είχε πρόβλημα και θα έκανε όσο κι αν χρειαζόταν για να κερδίσει.

Στο κοντώ των γυναικών τη φορά αυτή δεν είχαμε Κατερίνα και Νικόλ, αλλά την Ελένη Πόλακ. Στάθηκε θαυμάσια και ήταν 5η με 4.65, επίδοση που είχαν και οι δύο 3ες, η Λευκορωσίδα Ζουκ και η Αγγελίδα Μπράντσοου. Η Ελένη πλήρωσε μια χαμένη προσπάθεια και δεν ήταν στο βάθρο.

Διαβάστε επίσης:

Απ τον Παπαγεωργόπουλο στην Μπακογιάννη

Οι διοργανώσεις που «έβρεχε» μετάλλια!

Εγγραφείτε στο Stivostime τωνStivostime - Google News
Γιάννης Κούρκουλος

Γιάννης Κούρκουλος

Γιάννης Κούρκουλος - Αρθρογραφία

Το άρθρο δεν έχει ακόμα βαθμολογηθεί.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο: