Γιάννης Κούρκουλος

Η Πηγή Δεβετζή χάλκινη με 14.73 στον αγώνα των ρεκόρ!

Στη Παγκόσμιο κλειστοί στίβου της Βουδαπέστης, η Πηγή Δεβετζή πήρε το χάλκινο μετάλλιο στον αγώνα των ρεκόρ!

Facebook Platform X - Twitter Linkedin Whatsapp Viber e-mail

Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Βουδαπέστης, το μετάλλιο του Θεοδωρίδη δεν ήταν το μοναδικό για τα ελληνικά χρώματα. Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε και η Πηγή Δεβετζή σε έναν αλησμόνητο αγώνα του άλματος τριπλούν.

Η Αλεξανδρουπολίτισα πρωταθλήτρια που το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς έμελλε να γίνει και Ολυμπιονίκης, πήγε στην ουγγρική πρωτεύουσα στοχεύοντας σε υψηλή διάκριση. Τα πράγματα δεν ήταν εύκολα στο κλειστό της Βουδαπέστης γιατί το επίπεδο του αγωνίσματος ήταν σε υψηλά στάνταρ εκείνα τα χρόνια με πολλές καλές αθλήτριες να τις χωρίζουν λίγα εκατοστά.

Το όριο πρόκρισης για τον τελικό ήταν 14.30. Η Πηγή Δεβετζή ήταν σε θαυμάσια κατάσταση και τα μέτρα αυτά δεν φάνηκαν να είναι πρόβλημα γι αυτήν, αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος που «καθάρισε» αμέσως τον προκριματικό με ένα άλμα στα 14.48 δίνοντας ραντεβού για τον τελικό του αγωνίσματος.

Στα δύο αυτά γκρουπ των προκριματικών έγιναν πράγματα και θαύματα, καθώς πολλές αθλήτριες έκαναν είτε ατομικά και εθνικά ρεκόρ, επίσης καλύτερες επιδόσεις της χρονιάς με αποτέλεσμα 12 εξ αυτών να πιάσουν το όριο για τον τελικό, πράγμα όχι συνηθισμένο, αφού συνήθως ο τελικός συμπληρώνεται «μαζεύοντας» αθλήτριες κάτω απ το όριο μέχρι την τελική δωδεκάδα. Και το λέμε αυτό, γιατί η μοναδική Ελληνίδα (ή και Έλληνας αφού δεν υπάρχει άλλος στο στίβο) που έχει συμμετάσχει σε τρεις τελικούς Ολυμπιακών Αγώνων, η  πρωταθλήτρια Ευρώπης ανοικτού και κλειστού Όλγα Βασδέκη, αλλά και παγκόσμια πρωταθλήτρια, έμεινε για μία θέση εκτός (13η) με 14.25.

Στον τελικό με το καλημέρα, η Τατιάνα Λεμπέντεβα έδειξε ποιος είναι το «αφεντικό» του αγωνίσματος καθώς πέτυχε στο πρώτο άλμα 15.16 που ήταν παγκόσμιο ρεκόρ κόβοντας τις διαθέσεις των αντιπάλων της για κορυφή. Η ανάλυση των αλμάτων της ήταν 5.31, 4.12, 5.73.

Στο 2ο άλμα, η Γιαμίλε Αλντάμα που 1999 ήταν στο βάθρο του παγκόσμιου ανοικτού στη Σεβίλλη με την πατρίδα της την Κούβα, μαζί με Τσιαμήτα και Βασδέκη, έκανε ένα εντυπωσιακό άλμα στα 14.90 και βρέθηκε 2η. Τώρα όμως ήταν πια Βρετανίδα, αφού ενδιάμεσα είχε περάσει και από το Σουδάν και γενικά έψαχνε τη νέα της πατρίδα. Η επίδοση αυτή έφερε την άμεση απάντηση της Ρωσίδας που βελτιώθηκε ακόμα στο τρίτο άλμα, φτάνοντας στο 15.25 (εννοείται παγκόσμιο ρεκόρ). Στο ίδιο άλμα η Τρέσια Σμιθ από την Τζαμάικα έκανε εθνικό ρεκόρ με 14.71, ουσιαστικά ξαφνιάζοντας γιατί η
πατρίδα της ήταν γνωστή μόνο για τους σπρίντερς. Όμως η 3η θέση που έφτασε με την επίδοση αυτή δεν κράτησε για πολύ.


Η Πηγή Δεβετζή στο τέταρτο άλμα της «πέταξε» στα 14.73 εκτοπίζοντας την Σμιθ στην τέταρτη θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το τέλος του αγώνα, για να έρθει έτσι ένα ακόμα μετάλλιο για την Ελλάδα σε αυτή τη διοργάνωση μετά τον Θεοδωρίδη.

Ο τελικός

  • 1. Τατιάνα Λεμπέντεβα (Ρωσία) 15.36 (παγκόσμιο ρεκόρ)
  • 2. Γιαμίλε Αλντάμα (Βρετανία) 14.90
  • 3. Πηγή Δεβετζή (Ελλάδα) 14.73
  • 4. Τρέσια Σμιθ (Τζαμάικα) 14.71
  • 5. Μαγδαλίν Μαρτίνες (Ιταλία) 14.67
  • 6. Φρανσουά Μπάνγκο (Γαλλία) 14.62
  • 7. Αντελίνα Γκαβρίλα (Ρουμανία) 14.62
  • 8. Ολενα Χοβόροβα (Ουκρανία) 14.59
  • 9. Μέιμπελ Γκέι (Κούβα) 14.49
  • 10. Μπάγια Ραχούλι (Αλγερία) 14.19
  • 11. Σιμόνα Λα Μάντια (Ιταλία) 14.14
  • 12. Νατάλια Σαφρόνοβα (Λευκορωσία) 14.00

Εγγραφείτε στο Stivostime τωνStivostime - Google News
Γιάννης Κούρκουλος

Γιάννης Κούρκουλος

Γιάννης Κούρκουλος - Αρθρογραφία

Το άρθρο δεν έχει ακόμα βαθμολογηθεί.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο: