Opinion time: Η Δέσποινα Πάκου
Η Δέσποινα Πάκου αναφέρθηκε στα καμπ σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Πάτρα και πώς θα μπορούσε η αχαϊκή πρωτεύουσα να γίνει κέντρο προετοιμασίας για τα σύνθετα αγωνίσματα.
Η Δέσποινα Πάκου, συντονίστρια του ΣΕΓΑΣ στα σύνθετα, έκανε έναν απολογισμό βάζοντας θετικό πρόσημο για ότι έγινε τη φετινή σεζόν στον τομέα.
Η ομοσπονδιακή προπονήτρια, τόνισε πώς χρειάζεται υπομονή για να υπάρξουν αποτελέσματα στους αθλητές και τις αθλήτριες που ασχολούνται με τα σύνθετα και τόνισε πάλι την ανάγκη για να γίνονται ξεχωριστά τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα των συνθέτων, όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Επίσης, θεωρεί σημαντικό τη διεξαγωγή καμπ. Η Δέσποινα Πάκου γυμνάζει στο ΟΑΚΑ, μεταξύ άλλων, την πρωταθλήτρια Μαργαρίτα Τσουκαλά, ενώ ως γνωστόν ήταν η προπονήτρια της κορυφαίας μας επταθλήτριας, Ρούλας Στρατάκη.
«Στις δύσκολες και έντονες εποχές που ζούμε με τις σημαντικές κοινωνικές αλλαγές υπάρχει ανάγκη προσέλκυσης των νέων παιδιών στο στίβο έτσι ώστε μέσα από τον αθλητισμό να τους δώσουμε όραμα και προοπτική. Από αυτά τα νέα παιδιά θα βγάλουμε και τους μελλοντικούς πρωταθλητές μας.
Η νέα διοίκηση του ΣΕΓΑΣ σχεδίασε εκ νέου την ανασυγκρότηση του στίβου. Έτσι έγινε μία αλλαγή στη δομή και καθιερώθηκαν οι συντονιστές και υπεύθυνοι σε κάθε τομέα. Σε κάθε τομέα υπάρχουν επικεφαλής, έμπειροι προπονητές, εν ενεργεία, και ο καθένας από τη μεριά του προσπαθεί να βοηθήσει με τις γνώσεις και την εμπειρία του για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα .
Όλα τα αγωνίσματα του στίβου έχουν τις ιδιαιτερότητες τους και τις δυσκολίες τους. Ίσως λίγο περισσότερες έχουν τα σύνθετα αγωνίσματα. Όλοι γνωρίζουμε ότι χρειάζονται αρκετά χρόνια για να έχουμε αποτελέσματα. Ένας αθλητής για να γίνει ολοκληρωμένος αθλητής συνθέτων χρειάζεται να δουλέψει σε ένα αρκετά καλό επίπεδο τουλάχιστον για τέσσερα χρόνια.
Σε όλη αυτή τη διάρκεια θα πρέπει οι αθλητές που ασχολούνται με αυτό το αγώνισμα να έχουν αρκετούς αγώνες, αφενός για να βελτιώνουν τα επιμέρους αγωνίσματα και αφετέρου να κρατηθεί το ενδιαφέρον των αθλητών για το αγώνισμα. Αυτό προσπαθήσαμε πρωτίστως την αγωνιστική χρονιά του 2022, όπου με τη βοήθεια και τη στήριξη της διοίκησης, είχαμε για κάθε κατηγορία, αρκετούς αγώνες συνθέτων αγωνισμάτων.
– Έγιναν ξεχωριστά πρωταθλήματα για κάθε κατηγορία Κ23,Κ18,Α-Γ, Κ20 και για πρώτη φορά έγινε πανελλήνιο πρωτάθλημα συνθέτων της κατηγορίας Κ16 .
– Στην Κ16 είχαμε αλλαγή στο αγωνιστικό πλαίσιο όπου το 6θλο στα αγόρια έγινε 8θλο, καθώς και μία αλλαγή στο τελευταίο δρομικό αγώνισμα των 1.200μ., όπου έγινε 1.000μ. στα αγόρια και 600μ. στα κορίτσια.
Φυσικά τόσο η αλλαγή στην μικρή κατηγορία την Κ16, όσο και οι ξεχωριστοί αγώνες των άλλων κατηγοριών έγιναν μετά από συζητήσεις και με τη σύμφωνη γνώμη τόσο των ομοσπονδιακών προπονητών όσο και των προπονητών των σωματείων που ασχολούνται με το αγώνισμα.
– Είχαμε αναβάθμιση του μίτινγκ Πορτάραθλον, ενός πολύ καλού μίτινγκ που έχουμε και ανήκει πλέον στην κατηγορία bronze. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους αθλητές για καλύτερο ranking και ευελπιστούμε κάθε χρόνο να γίνεται δυνατότερο και να είναι πόλος έλξης για περισσότερους αθλητές, και Έλληνες και ξένους.
– Είχαμε τη διοργάνωση 3 προπονητικών συγκεντρώσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, και Πάτρα. Κάναμε μία πρώτη προσπάθεια για τους αθλητές της κατηγορίας K16 και Κ18.
Θέλω να ευχαριστήσω τους Ομοσπονδιακούς και Σωματειακούς προπονητές για την βοήθειά τους στην πραγματοποίηση τους.
Μέσα από αυτή την προσπάθεια που έγινε λοιπόν φέτος, θα αναφερθώ στα αποτελέσματα τα οποίο θεωρώ ότι ήταν ενθαρρυντικά.
– Εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ18 με δύο αθλητές μας (Αλεξόπουλος, Λογοθέτη)
– Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20. είχαμε τη συμμετοχή της Ντραγκομίροβα (12η θέση),
– Στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Α-Γ είχαμε το χρυσό μετάλλιο του Άρη Περιστέρη. με ατομικό ρεκόρ στο δέκαθλο όπου μας έδειξε πολλές δυνατότητες και πολύ καλή προοπτική.
Έχουμε ένα πολύ καλό δίδυμο στους άνδρες, με τον Σπυριδωνίδη και τον Περιστέρη και περιμένουμε στο μέλλον και οι δύο να ξεπεράσουν τους 8.000 βαθμούς. Στις γυναίκες είχαμε τρίτη τη Σοφία Υφαντίδου.
– Στο βαλκανικό Κ20 είχαμε πρώτη θέση με την Ντραγκομίροβα και δεύτερη θέση (Τσαμπάς) και τρίτη (Ιατρόπουλος).
Λόγω του μικρού αριθμού συμμετοχής στα σύνθετα αγωνίσματα τόσο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, όσο και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (24),δεν είχαμε συμμετοχή κάποιου αθλητή- τριας, μιας και οι παραδοσιακές χώρες στα σύνθετα αγωνίσματα καλύπτουν τις θέσεις. Ευελπιστούμε όμως στα επόμενα χρόνια να έχουμε εκπροσώπηση και από αθλητές και αθλήτριες μας και εργαζόμαστε και προσπαθούμε να το πετύχουμε.
Θεωρώ λοιπόν ότι η αγωνιστική χρονιά, είχε θετικό πρόσημο και ότι έγινε μία πρώτη προσπάθεια για τα σύνθετα.
– Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ευχή του τομέα, αν φυσικά υπάρχει η δυνατότητα, είναι να συνεχίσουμε και την επόμενη αγωνιστική χρονιά τα ξεχωριστά πρωταθλήματα των συνθέτων από τον κορμό του πρωταθλήματος της κάθε κατηγορίας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε μία «μαγιά», θα έλεγα, για το αγώνισμα. Αρκετοί αθλητές οι αθλήτριες που θα μπορούσαν να γίνουν αξιόλογοι στα σύνθετα αγωνίσματα, προτιμούν ένα ατομικό αγώνισμα. θα θέλαμε λοιπόν αυτούς τους αθλητές να τους δούμε να συμμετέχουν και γιατί όχι να τους κερδίσουμε στα σύνθετα, Χωρίς φυσικά να τους κάνουμε να αφήσουν την προσπάθειά τους για το ατομικό «καλό» τους αγώνισμα. Εξάλλου οι καλοί αθλητές των συνθέτων είναι αυτοί που είναι καλοί σε πολλά αγωνίσματα.
– Θετικό θα ήταν η συνέχιση των προπονητικών συγκεντρώσεων. Πιστεύω ότι με τις συμφωνίες της Ομοσπονδίας με τις Περιφέρειες και τους Δήμους ότι θα μπορούσε η Πάτρα να είναι κέντρο προετοιμασίας για τα σύνθετα αγωνίσματα. Σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω και το Δήμο της Πάτρας που μας βοήθησε πολύ στο διήμερο Camp που κάναμε καλύπτοντας τη διατροφή και τη διαμονή των αθλητών αθλητριών και των προπονητών τους.
– Πολύ σημαντικό όμως είναι η προσοχή που πρέπει να δώσουμε στις αναπτυξιακές ηλικίες Κ12 και Κ14. Είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξουμε το πλαίσιο και τη φιλοσοφία αυτών των κατηγοριών. Έχουν γίνει σχετικές προτάσεις και ελπίζω να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για αυτές τις κατηγορίες.
Όλες αυτές όμως οι προτάσεις φυσικά δεν μπορούν να γίνουν χωρίς στάδια και χωρίς την απαραίτητη χρηματοδότηση από την Πολιτεία. Η Ομοσπονδία έχει κάνει τεράστια προσπάθεια και όπως όλοι είδαμε είχαμε σημαντικές και πολλές επιτυχίες.
Χρειαζόμαστε λοιπόν τη βοήθεια της Πολιτείας για την ανακατασκευή των σταδίων και για το κλειστό της Παιανίας.
Όλοι οι προπονητές μαζί με τους αθλητές, τις αθλήτριες και τη διοίκηση της Ομοσπονδίας συνεχίζουμε δυναμικά μέσα από διάλογο και προτάσεις για την αναβάθμιση των συνθέτων αγωνισμάτων, έτσι ώστε στο μέλλον να έχουμε τα αποτελέσματα που προσδοκούμε».