Opinion time: Ο Δημήτρης Θεοδωρίδης
Ο Δημήτρης Θεοδωρίδης μίλησε για τη σημασία ότι η ομαδική, σταθερή και μεθοδική δουλειά αποδίδει καρπούς, σε συνδυασμό με τα οργανωμένα καμπ, όπως αυτό που έγινε πρόσφατα στο Καρπενήσι.
Ο Δημήτρης Θεοδωρίδης, συντονιστής στους δρόμους και το βάδην έκανε έναν απολογισμό και στάθηκε στην επιτυχία με την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη.
Ο Έλληνας τεχνικός του ΣΕΓΑΣ αναφέρθηκε στα θετικά με την οργάνωση των καμπ, που βοηθούν στην ανάπτυξη του τομέα του.
«Φέτος η Ομοσπονδία ΣΕΓΑΣ έκανε το μεγάλο βήμα να αλλάξει την δομή της σε κάθετη και πραγματοποίησε την ιδέα των συντονιστών ανά τομέα, δημιουργώντας την προοπτική προόδου και εξέλιξης της.
Συγκεκριμένα, για τον τομέα ευθύνης μου θα σταθώ στην κορυφαία επιτυχία, τα δυο χρυσά Πανευρωπαϊκά μετάλλια και την τέταρτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με πανελλήνιο ρεκόρ στα 35χλμ, από την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και τον προπονητή της, Ναπολέων Κεφαλόπουλο. Είναι ένα γεγονός που μας ανέβασε πολύ ψυχολογικά και μας έδωσε δύναμη και αισιοδοξία για την πορεία του τομέα μας. Η επιτυχία αυτή χαρακτηρίζει απολυτά τις ιδιαιτερότητες του τομέα ημιαντοχής-αντοχής και αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα ότι η ομαδική, σταθερή και μεθοδική δουλειά αποδίδει καρπούς. Είναι κατανοητό να ζητάμε άμεσα αποτελέσματα από μια προσπάθεια, αλλά δυστυχώς ο τομέας της ημιαντοχής-αντοχής δεν μπορεί να αποδώσει έτσι. Χρειάζεται, για αρκετά χρόνια, «χτίσιμο» της αερόβιας βάσης στην προπονητική διαδικασία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δούμε ανάλογες επιτυχίες και από άλλους αθλητές-τριες μας τα επόμενα χρόνια.
Για τους δρόμους ημιαντοχής-αντοχής ήταν πολύ σημαντικές οι συνεργασίες που υπεγράφησαν, μεταξύ της Ομοσπονδίας και Περιφερειών-Δήμων, κυρίως στο Καρπενήσι και τα Τρίκαλα. Μέσα από αυτά τα προγράμματα, οργανώθηκε ένα 10-ημερο καμπ για τις κατηγορίες Κ20-Κ23-Α,Γ στα Τρίκαλα, τον Νοέμβρη -Δεκέμβρη του 2021, με την ομάδα που συμμετείχε στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανωμάλου δρόμου. Επίσης στις αρχές Σεπτέμβρη 2022, πραγματοποιήθηκε ένα 6-ημερο καμπ στο Καρπενήσι, κυρίως για την κατηγορία Κ18, οπού συμμετείχαν 37 ταλαντούχα παιδιά με τους προπονητές τους. Και στα δυο καμπ, πέραν από τις ομαδικές προπονήσεις που πραγματοποίησαν τα παιδιά, δόθηκε μεγάλη έμφαση και στην εκπαίδευση, με διαφορά σεμινάρια και workshop, για τους αθλητές-τριες αλλά και τους προπονητές τους.
Ως συντονιστής, είχα την ευκαιρία να συνομιλώ συχνά με προπονητές από όλη την Ελλάδα σε πιο ουσιώδες επίπεδο, ανακαλύπτοντας σημεία αναφοράς για την βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας των δρόμων ημιαντοχής-αντοχής. Κάποια σημαντικά συμπεράσματα, πρώτον, αφορά στους αθλητές-τριες των κατηγοριών Α-Γ-Κ23 και την οργάνωση του αγωνιστικού τους σχεδιασμού, με έμφαση στο καλύτερο «φορμάρισμα» στους αγώνες στόχους, που για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο είναι το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Εθνικών Ομάδων και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23. Δεύτερον, για τις αναπτυξιακές κατηγορίες, Κ16-Κ18-Κ20, ο βασικός στόχος είναι η αποφυγή εξειδίκευσης της προπόνησης των νεαρών αθλητών-τριων, ώστε μακροπρόθεσμα (για την αντοχή αυτό σημαίνει κοντά στα 10 χρόνια, αν υπολογίσουμε ότι ένα 15-χρονο παιδί μπορεί να είναι σε ψηλό αγωνιστικό επίπεδο στα 25 του) να καταφέρουμε να αλλάξουμε την τροχιά της προπονητικής φιλοσοφίας και να έχουμε περισσότερες επιτυχίες».