Άλμα εις ύψος
Πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο Αμερικανός αθλητής Ντικ Φόρμπερι, ο άνθρωπος που άλλαξε μια για πάντα το άθλημα του άλματος εις ύψος.

Πέθανε ο Ντικ Φόσμπερι, ο άνθρωπος που έφερε «επανάσταση» στο άλμα εις ύψος

Ο Ντικ Φόρμπερι, ο άνθρωπος που άλλαξε μια για πάντα το άθλημα του άλματος εις ύψος πέρασε στην αιωνιότητα.

Facebook Platform X - Twitter Linkedin Whatsapp Viber e-mail

Ο Ντικ Φόσμπερι που καθιέρωσε τον τρόπο που πηδάνε οι άλτες τους ύψους εδώ και δεκαετίες (δηλαδή με την πλάτη προς το στρώμα και τον πήχη) πέθανε την Κυριακή στις 12 Μαρτίου 2023.

Οπως γνωστοποίησε ο μάνατζερ του, Ρέι Σούλτε, με μια ανάρτηση στο Instagram.«Με βαριά καρδιά πρέπει να ανακοινώσω ότι ο μακροχρόνιος φίλος και πελάτης Ντικ Φόσμπερι πέθανε ειρηνικά στον ύπνο του νωρίς το πρωί της Κυριακής, μετά από μια σύντομη επανεμφάνιση λεμφώματος», έγραψε χαρακτηριστικά.

Ο Ντικ Φόσμπερι κέρδισε ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 (στο Μεξικό), διοργάνωση στην οποία έφερε επανάσταση στο αγώνισμα του άλματος εις ύψος με μια τεχνική που ονομάστηκε  « με την πλάτη πρώτα», γνωστή πλέον ως Fosbury Flop, και η οποία υιοθετείται από σχεδόν όλους τους άλτες εις ύψος ως τις μέρες μας σήμερα.

Η μέθοδός του ήταν να τρέχει διαγώνια προς τον πήχη και εν συνεχεία να καμπυλώνει το σώμα του και να πηδάει προς τα πίσω, από πάνω του. Με αυτή την πρωτοποριακή για την εποχή και τα δεδομένα του αθλήματος τεχνική κατάφερνε να δίνει πολύ χαμηλότερο κέντρο μάζας κατά το άλμα από τις «παραδοσιακές» τεχνικές ως εκείνη τη στιγμή.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968, ο Αμερικανός άλτης πέτυχε Ολυμπιακό ρεκόρ με 2.24μ. κατακτώντας το χρυσό με την τρίτη προσπάθεια. Μάλιστα επιχείρησε να σπάσει και το Παγκόσμιο ρεκόρ, πηδώντας στα 2.29μ. όμως δεν ευτύχησε να το πετύχει.

Συγκεκριμένα τότε οι άλτες εφάρμοζαν την τεχνική στραντλ (straddle), με την οποία ο άλτης επιχειρούσε να περάσει τον πήχη όχι με την πλάτη αλλά με πρόσωπο προς το στρώμα, Έτσι ο Φόσμπερι προκάλεσε «επανάσταση» με την «πρότασή» του.

Χρόνια αργότερα, το 2012, έλεγε στον Guardian, ότι η επιτυχία στους Αγώνες ήταν ένα βάρος στη ζωή του. «Ήμουν ένα παιδί από την επαρχία που έκανε κάτι πέρα από αυτό που περίμενα να κάνω. Μου αρέσει η επιτυχία, αλλά θέλω να τελειώσει κάποια στιγμή», δήλωνε.

Ο Φόσμπερι συνέχισε να ασχολείται με τον στίβο μετά τη συνταξιοδότησή του και υπηρέτησε στο εκτελεστικό συμβούλιο του Παγκόσμιου Συνδέσμου Ολυμπιονικών.

Εγγραφείτε στο Stivostime τωνStivostime - Google News
Αλέξανδρος Κωτάκης

Αλέξανδρος Κωτάκης

Αλέξανδρος Κωτάκης - Αρθρογραφία

Το άρθρο δεν έχει ακόμα βαθμολογηθεί.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο: