Ρεπεσάζ στους Ολυμπιακούς στο Παρίσι εξαγγέλλει η World Athletics!
Η έννοια του ρεπεσάζ φαίνεται πως κέντρισε το ενδιαφέρον του Σεμπάστιαν Κόε που φαίνεται να προχωρά σε μία ακόμα καινοτομία.
Εδώ και χρόνια, γνωρίζαμε το ρεπεσάζ σε κάποια Ολυμπιακά αθλήματα, όπως η πάλη, η πυγμαχία, το τάεκ βοντό, στα λεγόμενα «βαρέα» αθλήματα.
Κάτι που δίνει την ευκαιρία σε αυτόν που έχασε τον αγώνα, εάν ο νικητής της αναμέτρησης φτάσει στην τελική φάση (ημιτελικό), να «τραβήξει» τον ηττημένο προγενέστερης φάσης σε μία νέα σειρά αγώνων με τους άλλους ηττημένους, αυτών που θα πάνε ημιτελικό. Ο στόχος αυτών της δεύτερης ευκαιρίας είναι το χάλκινο αποκλειστικά.
Η έννοια του ρεπεσάζ φαίνεται πως κέντρισε το ενδιαφέρον του Σεμπάστιαν Κόε που φαίνεται να προχωρά σε μία ακόμα καινοτομία.
Βλέπουμε προ-γύρους στα 100μ. απ τους αδύνατους, βλέπουμε 4 προσπάθειες στα οριζόντια στα γκόλντεν λινγκ, είδαμε στην ίδια διοργάνωση οι 3 πρώτοι να έχουν μία έξτρα προσπάθεια για να αναδειχθεί ο νικητής μόνο από αυτήν (πχ. το 8.55 στον αγώνα στο μήκος να χάνει από μία και μόνη προσπάθεια από το 7.90…), είδαμε στο Ορεγκον να δίνονται επί τόπου κάτι σαν μετάλλια(!) που ήταν προμετάλλια δηλαδή μετ επιστροφής. Είδαμε στο βάδην να μην ακυρώνεσαι στην 3η παρατήρηση αλλά να χρειάζεται και 4η. Τώρα θα έχουμε και το ρεπεσάζ στο στίβο.
Το Συμβούλιο ενέκρινε το ρεπεσάζ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024, εισάγοντας έναν γύρο επαναληπτικών σε όλα τα μεμονωμένα αγωνίσματα από 200 μέτρα έως 1500μ, με τα εμπόδια να συμπεριλαμβάνονται επίσης.
Συγκεκριμένα, οι αθλητές που δεν προκρίνονται από τη θέση τους στον πρώτο γύρο, θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να προκριθούν στα ημιτελικά συμμετέχοντας σε αγώνες ρεπεσάζ!.. Αυτό σημαίνει ότι από τις κούρσες καταργούνται οι προκρίσεις με τους ταχύτερους χρόνους (q) μετά απ αυτούς που περνούν απευθείας. Αυτό δεν θα ισχύσει για το 100ρι που έχει ήδη προκριματικά, κάτι που σημαίνει ότι οι επιλαχόντες εδώ θα βγαίνουν με χρόνους όπως ισχύει, για θέσεις στα ημιτελικά.
Παράλληλα, δεν θα ισχύει από το πεντάρι και πάνω, όπως και τα στιπλ, γιατί εκτιμήθηκε (κάτι είναι κι αυτό), ότι δεν μπορούν να επιβάλλουν έξτρα καταπόνηση στους δρομείς των αποστάσεων που θα χρειαστούν όσοι περάσουν τρίτη κούρσα. Σχετικές ανακοινώσεις για το θέμα, μας πληροφορεί η παγκόσμια ομοσπονδία θα γίνουν πριν τους Ολυμπιακούς του Παρισιού.
Δεν ξέρουμε αν και πόσο θα λειτουργήσει κάτι τέτοιο προς όφελος του αθλήματος. Με δεδομένη την τηλεοπτική έμφαση στα δρομικά, αναρωτιέται κανείς πόσο τηλεοπτικό θα είναι μετά τις σειρές των 400μ. πχ, να βλέπει νέες σειρές αθλητών που θα κάνουν 50’’ την ώρα που θα έχει 1-2 αθλητές να περιμένει και αυτοί θα κάνουν είτε μήκος, είτε κοντώ και θα προσδοκά να τους δει, χωρίς να τους δει ποτέ…
Κοινώς, η νέα καινοτομία που θέλει να εισάγει η παγκόσμια, μας λέει πως θα βλέπουμε μόνο δρόμους και σε βίντεο αν κάνει κάποιο παγκόσμιο ρεκόρ η Ρόχας, ή ο Ντουπλάντις. Μάλλον δεν τα μετράνε καλά τα πράγματα εκεί στη World Athletics….