Γενικά
Σε μία συντονισμένη προσπάθεια, του ΣΕΓΑΣ, αλλά και των προπονητών, διεξήχθη το πρώτο καμπ σκυταλοδρομιών Ανδρών- Γυναικών στον Αγ. Κοσμά.

Στον «μοναχικό» στίβο η σκυταλοδρομία μπορεί να σε βάλει σε ομάδα

Για το καμπ σκυταλοδρομιών μίλησαν πολλοί από τους πρωταγωνιστές. Για το παρόν και το μέλλον των Εθνικών ομάδων και στους στόχους.

Facebook Platform X - Twitter Linkedin Whatsapp Viber e-mail

Σε μία συντονισμένη προσπάθεια, του ΣΕΓΑΣ, αλλά και των προπονητών, διεξήχθη το πρώτο καμπ σκυταλοδρομιών Ανδρών- Γυναικών στον Αγ. Κοσμά.

Μετείχαν αρκετοί κορυφαίοι Έλληνες σπρίντερ έχοντας κοινό στόχο, να μπορέσουν να γίνουν ομάδα και να πετύχουν τη διάκριση.

Για το καμπ σκυταλοδρομιών που έγινε τις προηγούμενες ημέρες μίλησαν στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΕΓΑΣ. Παρουσιάστηκε ένα θέμα καλύπτοντας διάφορες πτυχές.

Η δημιουργία μίας ομάδας, με αθλητές/τριες ατομικών αγωνισμάτων που έχουν συνηθίσει να δουλεύουν για τον εαυτό τους δεν είναι πάντα εύκολη όμως όπως φαίνεται η πρώτη προσπάθεια ολοκληρώθηκε με πλήρη επιτυχία.

Η επικεφαλής του τομέα ταχυτήτων, Ιωάννα Σιώμου, μαζί με τους αρμόδιους προπονητές ανδρών Περικλή Χατζηαναστασιάδη, Χρήστο Κατσίκα και γυναικών Κώστα Ηλία και Κώστα Βογιατζάκη συγκέντρωσαν αθλητές και αθλήτριες στον Άγιο Κοσμά και μέσα σε ένα γεμάτο τετραήμερο προσπάθησαν να τους περάσουν το όραμα που υπάρχει για το μέλλον των ομάδων 4Χ100 μ. Ανδρών και Γυναικών. «Είναι σημαντικό για εμάς να καταλάβουν τα παιδιά πως υπάρχει κάποιος που τα στηρίζει. Έχουμε κάνει προγραμματισμό, για πρώτη φορά ξέρουμε πως θα προχωρήσουμε, σε τι αγώνες θα πάμε και πως θα κινηθούμε» δήλωσε η Ιωάννα Σιώμου και τόνισε πως «Δεν ήταν εύκολο να γίνουν ομάδα όμως τέσσερις μέρες μετά έχει προκύψει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα».

Η ομάδα σκυταλοδρομίας ανδρών

«Πήγε πολύ καλά» εξηγεί ο Παναγιώτης Τριβυζάς και συμπληρώνει: «Τέτοιο καμπ είχε να γίνει από το 2017. Είναι κρίμα η ομάδα που έχουμε να μην πάει σε μία μεγάλη διοργάνωση και να διακριθεί και μην ξεχνάμε πως η σκυταλοδρομία είναι ο καθρέφτης της ομάδας». Σε αυτό συμφώνησε και ο Γιάννης Νυφαντόπουλος, που είπε: «Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί βλέπω πως αυτό που ζητούσαμε από την ομοσπονδία και τους προπονητές, μέρες και δουλειά, ξεκίνησε να συμβαίνει. Ελπίζω να συνεχίσει αυτό το μοτίβο, να δουλέψουμε γιατί η σκυτάλη αυτό θέλει. Νομίζω οι περισσότεροι είμαστε ισάξιοι και όλοι μπορούμε να διεκδικήσουμε μία θέση στη μεγάλη ομάδα. Όσο πιο γρήγορα καταλάβουμε πως η σκυτάλη είναι η εικόνα των σπριντ τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να φέρουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα».
«Γενικά δε δουλεύουμε με τέτοιον τρόπο, δεν είναι κάτι που συνηθίζουμε να κάνουμε. Ούτε με όλους τους συλλόγους γίνεται αυτό. Μετά τις πρώτες προπονήσεις, που είδαμε πως πρέπει να κάνουμε τις αλλαγές και ορισμένοι μάλιστα έκαναν για πρώτη φορά σωστή προπόνηση για σκυτάλες, έχουμε ένα πολύ ευχάριστο αίσθημα και πιστεύουμε πως γρήγορα θα γίνουμε μία οικογένεια», τόνισε ο Γιάννης Βοσκόπουλος.

Οι δύο προπονητές των ανδρών, Χρήστος Κατσίκας και Περικλής Χατζηαναστασιάδης, φρόντισαν να δώσουν στα παιδιά να καταλάβουν πως όλοι τους έχουν θέση σε αυτή την ομάδα και πως όλοι τους αξίζουν να βρίσκονται σε αυτή παροτρύνοντάς τους να βρεθούν όλοι και στο επόμενο καμπ που θα διεξαχθεί στην Κεφαλονιά. «Θα είναι πολύ μεγάλη ευκαιρία στην Κεφαλονιά. Θέλουμε να έρθετε όλοι. Προσπαθήστε το. Μέσω της επανάληψης, της συνύπαρξης των αθλητών και της δουλειάς θα βγει αυτό που θέλουμε. Δε μιλάμε για εξωπραγματικά πράγματα, μιλάμε για χρόνους που γίνονται. Έχουμε στόχους εφικτούς, Καλέσαμε 16 άτομα εδώ, δεν είναι τυχαίο. Θέλουμε όλοι να έχετε την ευκαιρία, να την πάρετε και να την εκμεταλλευτείτε. Φέτος μπορεί να ξεκινήσουμε με πέντε (αθλητές), του χρόνου να έχουμε 10. Έχετε όλοι μία θέση σε αυτή την ομάδα, σας πιστεύουμε. Η ομάδα έχει προοπτική. Είστε σε αυτό το επίπεδο και με τη βοήθεια τη δική μας αλλά και τη δική σας προς τον εαυτό σας, θα καταφέρουμε αυτό που θέλουμε. Με τη δουλειά μόνο θα πάμε μπροστά, θα προσπαθήσουμε το κάτι παραπάνω. Όλα τα προηγούμενα καμπ ήταν εκπαιδευτικού χαρακτήρα, σε θεωρητικό πλαίσιο όλα. Τώρα, κάνουμε τα πρακτικά», είπαν στους αθλητές οι δύο προπονητές.

Οι ίδιοι, αφού εισέπραξαν τη θετική ενέργεια των αθλητών και αντιλήφθηκαν πως το εγχείρημα των τεσσάρων ημερών πέτυχε, δήλωσαν πως αυτή η πρώτη σοβαρή και συντονισμένη προσπάθεια μπορεί να είναι αρχή για κάτι εξαιρετικό. «Νομίζω ότι ξεκίνησε από την προηγούμενη φορά που μαζευτήκαμε. Συγκεντρωθήκαμε με τα παιδιά, τους εξηγήσαμε τι θέλαμε, βάλαμε τους στόχους μας και νομίζω πρέπει να τονίσουμε πως έχουμε εξαιρετικά παιδιά. Μας ακούνε, δεν έχουμε γκρίνιες, ό,τι τους πούμε το εκτελούν και είναι και πολύ καλοί αθλητές. Πιστεύω όλοι μπορούν να μπουν μέσα στην ομάδα και βέβαια οι νέοι έχουν ξεχωρίσει από πέρυσι. Το πιο σημαντικό ήταν να μαζέψουμε τα παιδιά και να καταλάβουν για ποιο λόγο βρίσκονταν εδώ. Από τη στιγμή που ξεκαθαρίσαμε στους αθλητές μας το τι θέλουμε η ανταπόκριση των παιδιών ήταν αυτό που πήραμε στο έπακρο. Ό,τι είχαμε σκοπό να κάνουμε, το πετύχαμε. Ό,τι ζητήσαμε το πήραμε. Προχωράμε με τα παιδιά σε ένα καλύτερο, υψηλότερο σε στόχους καμπ . Πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στην Ομοσπονδία για το καμπ», είπε ο Χατζηαναστασιάδης.

Πόσο δύσκολο ήταν όμως να δημιουργηθεί μία ομάδα;

«Το αίσθημα της ομάδας πρέπει να καλλιεργηθεί. Πρέπει να φέρεις τα παιδιά κοντά για να το καταλάβουν. Πως μέσα από την ομάδα έρχονται πολύ καλές διακρίσεις. Τα παιδιά ανταποκρίνονται σε αυτό, έχουν πολύ καλή συνεργασία και ανάμεσά τους. Οι τέσσερις πρέπει να γίνουν ένα. Αν το καταφέρεις, φτάνεις πιο γρήγορα στον τερματισμό. Οι ομάδες αυτές είναι καινούργιες ομάδες, έχουμε πολύ καλό υλικό καθώς έρχονται και νεότερα παιδιά. Οπότε, αν καλλιεργηθεί το αίσθημα της ομαδικότητας και πως όταν θα φτάσουν σε μία διοργάνωση θα πρέπει να ξεχάσουν το «εγώ» τους και να δουλέψουν σαν ομάδα, το εγχείρημά μας θα πετύχει.

Οι ομάδες του εξωτερικού, περνούν με τους αθλητές τους μήνες ολόκληρους σε προπονητικά καμπ δουλεύοντας μόνο αλλαγές και εξοικείωση με τη σκυτάλη. Άρα αυτό που ξεκινάμε εμείς εδώ είναι για να καταλάβουν τα παιδιά πως αυτά που βλέπουμε από άλλες ομάδες δεν είναι τόσο μακρινά. Οι στόχοι μας είναι εφικτοί, μέσα σε λογικά πλαίσια. Αρκεί, πάντα, να βγουν στην πράξη όσα κάνουμε εδώ στα καμπ. Αυτό θα βγει από την επανάληψη.

Ήδη οι περισσότεροι έχουν πάρει τη γεύση της Εθνικής, το χρίσμα της ύπαρξης μέσα σε μία ομάδα σκυταλοδρομίας. Ο στόχος τώρα είναι να έρθουν όσο πιο κοντά γίνεται τα παιδιά, να μάθουν ο ένας τον άλλο γιατί δεν είναι όλα τα χέρια τα ίδια ούτε τρέχουν όλοι το ίδιο. Να «πάρουμε» μέχρι και το τελευταίο χιλιοστό για να τρέξουμε στον χρόνο που πιστεύουμε ότι μπορούμε να τρέξουμε» εξήγησαν οι δύο έμπειροι προπονητές.

Μεγάλο κίνητρο η πιθανή συμμετοχή σε Diamond League

Η Εθνική ομάδα ανδρών 4Χ100μ έχει λάβει πρόσκληση για να αγωνιστεί στο μίτινγκ του Diamond League της Στοκχόλμης, κάτι που οι προπονητές αλλά και οι αθλητές εξηγούν πως θα είναι μία πολύ μεγάλη ευκαιρία, για αρκετούς λόγους: «Νομίζω πως με τέτοιες διοργανώσεις έχουν ευκαιρία τα παιδιά να αποδείξουν πως μπορούν να κάνουν καλά. Η καλή διοργάνωση θα σου φέρει και τα καλά αποτελέσματα, να δεις τις άλλες ομάδες για να καταλάβεις πως μπορείς κι εσύ. Και να φύγει η νοοτροπία πως πρέπει να έχεις ένα «Μπολτ» για να πας καλά. Είναι λάθος. Εάν πάμε στη Στοκχόλμη και ανταγωνιστούμε ομάδες καλύτερες από εμάς, με δυνατούς αθλητές, οι αθλητές μας θα πάρουν αυτό που χρειάζονται. Θα έρθουν σε επαφή με κορυφαίους αθλητές και θα θελήσουν να προσπαθήσουν και οι ίδιοι περισσότερο ώστε να τους φτάσουν. Κάθε τέτοια πρόσκληση, είναι πρόκληση για εμάς. Αν τα πράγματα εξελιχθούν όπως θέλουμε και ευελπιστούμε πιστεύουμε πως θα μπορέσουμε να βρεθούμε σε μία καλή θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη» εξήγησαν οι κύριοι Κατσίκας και Χατζηαναστασιάδης.

Η αρωγή του Λυκούργου Τσάκωνα

Ο 17 φορές πρωταθλητής Ελλάδος (σε ανοιχτό και κλειστό), Λυκούργος Τσάκωνας, που βρισκόταν πάντα στις μεγάλες διοργανώσεις τιμώντας το εθνόσημο, βρέθηκε στον Άγιο Κοσμά και στο καμπ σκυταλοδρομιών ώστε να βοηθήσει την ομάδα του με όποιον τρόπο μπορεί. «Ο Λυκούργος είναι ένα φαινόμενο στον χώρο των ταχυτήτων. Ως χαρακτήρας είναι αψεγάδιαστος. Έμπαινε, έτρεχε, έκανε ο,τι καλύτερο μπορούσε και αυτή τη στιγμή είναι ένα στολίδι για τα υπόλοιπα παιδιά. Τον βλέπουν, τον χαίρονται, τον σέβονται. Και όταν έχουμε τέτοια παιδιά, τον βλέπουν και λένε πως θέλουν να γίνουν όπως ο Λυκούργος και να προσπαθήσουν. Κάνει τη δουλειά του ήρεμα, ανταποκρίνεται με τον χαρακτήρα του και αποτελεί ένα ίνδαλμα. Η βοήθειά του θα είναι πολύτιμη», είπαν οι τεχνικοί της ομάδας Ανδρών.

Η πρεμιέρα της ομάδας και οι κοντινοί στόχοι

Ο πρώτος αγώνας της ομάδας θα είναι στο μίτινγκ «Δρόμεια», στη Βάρη, και μετά θα ακολουθήσει το βαλκανικό πρωτάθλημα σκυταλοδρομιών στο Ερζουρούμ της Τουρκίας και το βαλκανικό πρωτάθλημα στην Κραϊόβα της Ρουμανίας. «Χαιρόμαστε που έχουμε ήδη πρόγραμμα και θα βρεθούμε εκεί και θα κυνηγήσουμε, βέβαια, καλές εμφανίσεις καθώς μας ενδιαφέρει η άνοδος στο ράνκινγκ. Γιατί πρέπει να… πατάμε στη γη. Πρώτα επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε τη συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό και έπειτα τον τελικό», είπε ο Κατσίκας.
Παρ’ ότι ο σχεδιασμός είναι τριετής, είναι προτιμότερο θα μιλάμε για τους κοντινούς στόχους της ομάδας ώστε έτσι να γίνεται και βήμα βήμα η προσπάθεια και όχι με… άλμα. Ο κοντινότερος στόχος είναι το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μονάχου, όπου οι δύο προπονητές εκφράζουν την επιθυμία τους να δουν τους αθλητές τους στον τελικό: «Για να είμαστε ειλικρινείς, θα θέλαμε μία καλή πορεία για το ευρωπαϊκό. Πιστεύουμε πως τα παιδιά αυτά μπορούν να στοχεύσουν σε μία πρόκριση σε έναν τελικό. Σε καμία περίπτωση ο στόχος δεν είναι εύκολος αλλά αν δουλέψουμε καλά και σωστά, μπορούμε να το κοιτάζουμε ως κάτι πιο κοντινό. Ευελπιστούμε να ανέβουμε στο ράνκινγκ, γιατί αν είμαστε μέχρι το Νο12 θα πάρουμε διάδρομο 1 ή 2, που δε θέλουμε. Αν πάρουμε το 3, πιστεύουμε πως θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα. Η εμπειρία των παλιών, η φρεσκάδα των νέων και η μεταξύ τους δουλειά πιστεύω πως θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Η ομάδα σκυταλοδρομίας γυναικών

Με τον ίδιο τρόπο ξεκίνησε και η προετοιμασία για τη σκυταλοδρομία των γυναικών. Βήμα-βήμα, εξοικειώθηκαν με τη σκυτάλη και προχώρησαν σε σχεδόν κανονικές αλλαγές, σε ένταση 80-85%. «Πρώτη φορά κάνουμε πραγματική προπόνηση για τη σκυταλοδρομία» εξηγούν οι πιο νεαρές του γκρουπ, Πολυνίκη Εμμανουηλίδου, Εβελίνα Άνθη, Δήμητρα Τσουκαλά και Στέλλα Μιχαηλίδου. «Το ξενοδοχείο έχει γίνει το δεύτερό μας σπίτι αλλά χαιρόμαστε πολύ που βρισκόμαστε συχνότερα και έχουμε τόσο στενές επαφές πια. Στο καμπ περνάμε πολύ ωραία, κάναμε αρκετή προπόνηση και ήταν η πρώτη φορά που κάναμε τόσα πράγματα για τη σκυταλοδρομία γιατί μπορεί όλες μας να έχουμε αγωνιστεί ξανά σε σκυταλοδρομία αλλά δεν κάναμε ποτέ αυτή την προπόνηση» συνέχισαν.

«Καταφέραμε να τις κάνουμε οικογένεια»

«Περνάμε πολύ ωραία» έλεγε φωναχτά η πρωταθλήτρια των εμποδίων Ελισάβετ Πεσιρίδου, δίνοντας πάτημα για… πείραγμα από τον αρμόδιο προπονητή Κώστα Βογιατζάκη.

«Ήταν ένα ξεκίνημα πάρα πολύ σημαντικό. Μεγάλη ευκαιρία για τα παιδιά και για εμάς. Καταφέραμε να τις κάνουμε οικογένεια. Ξεκινάμε σιγά σιγά, με στόχο να έρθει το αποτέλεσμα που θέλουμε. Να έχουμε σε τρία χρόνια μία ομάδα που να μπορεί να κυνηγά τελικούς μεγάλων διοργανώσεων και να βρίσκεται σε αυτούς» εξηγεί ο Κώστας Βογιατζάκης, όσο ρίχνει κλεφτές ματιές στο ζέσταμα των κοριτσιών και συνεχίζει αποκαλύπτοντας τους στόχους που έχουν ο ίδιος, μαζί με τον Κώστα Ηλία και την συντονίστρια ταχυτήτων, Ιωάννα Σιώμου, για την ομάδα τους: «Πρέπει να είναι μεγάλοι οι στόχοι μας. Είναι τεράστια η προσπάθεια της ομοσπονδίας, που έχει βάλει από δύο προπονητές σε κάθε ομάδα συν την επικεφαλής των σκυταλοδρομιών. Να φτιάξουμε κάτι πάρα πολύ δυνατό όμως σίγουρα πρέπει να υπάρξει στήριξη στους αγώνες, να στείλουμε ομάδες σε οποιονδήποτε αγώνα μπορούμε».

Το πλάνο για τους αγώνες

«Θα υπάρχει Α ομάδα και Β ομάδα, να κατεβαίνουν μαζί σε αγώνες» δηλώνουν οι προπονητές και εξηγούν το σκεπτικό πίσω από αυτό: «Είναι πολύ σημαντικό τα κορίτσια να είναι φίλες, να πηγαίνουν μαζί σε αποστολές, να κάνουν κοινές προετοιμασίες, να έχουν κίνητρο με τη σκυτάλη. Εμείς θέλουμε δύο ομάδες, που θα τρέχουν εξίσου γρήγορα και που θα μπορούν όλες να τρέχουν με την Α ομάδα» και εξηγεί ο Κώστας Ηλίας: «Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, όλα τα κορίτσια που είναι εδώ να μη νιώσουν καμία φορά αδικημένες ή απογοητευμένες. Ξέρουμε πως η ομάδα που θα μας εκπροσωπήσει στις μεγάλες διοργανώσεις θα είναι μία όμως δε σημαίνει πως οι υπόλοιπες αθλήτριες δεν είναι καλές ή δε θα αγωνιστούν. Γι’ αυτό θέλουμε όλες να αγωνιστούν, να κατέβουν με την ομάδα σε αγώνες, να βάλουν το εθνόσημο. Το θέλουμε πάρα πολύ. αν δε γίνει κάτι τέτοιο δεν κάναμε τίποτα».

Οι τέλειες αλλαγές και η τεράστια βαρύτητα στην τεχνική

Η δουλειά από κοινού και το κυνήγι του ίδιου στόχου μπορούν να φέρουν το αποτέλεσμα στην ομάδα όμως είναι αναγκαίο να δοθεί βάση στην τεχνική και να κυνηγήσουν όλες μαζί τις τέλειες αλλαγές. Οι κόουτς εξηγούν το γιατί: «Όπως είπαμε θέλουμε όλες να μπορούν να τρέξουν στην Α ομάδα. Που σημαίνει πως θα πρέπει αν κάνουν και οι δύο ομάδες σωστές και γρήγορες αλλαγές. Επικεντρωνόμαστε δηλαδή στην τεχνική. Έχουμε πολύ αξιόλογες αθλήτριες και μπορούν να καταφέρουν να πετύχουν τις τέλειες αλλαγές, χωρίς να χάσουν ούτε… δευτερόλεπτο».

Να αλλάξει η φιλοσοφία μας γύρω από τις σκυταλοδρομίες και πως θα το καταφέρουμε

«Τα προηγούμενα χρόνια, κανένας δεν πίστευε πως μπορούσε μία ομάδα να διακριθεί ενώ υπήρχε και η φιλοσοφία πως αν έχουμε 2-3 ελιτ αθλητές, μας είναι αρκετοί και είμαστε εντάξει με αυτό. Πλέον, ο στόχος είναι να φτάσουν όσο περισσότερα ψηλότερα και να μπορέσουν τα παιδιά να έχουν όσα περισσότερα καλά πλασαρίσματα γίνεται», είπε ο Κώστας Ηλίας και συμπλήρωσε: «Προσπαθώντας να φτιάξουμε ομάδες για σκυταλοδρομίες θα τους ανεβάσει όλους ένα κλικ πιο πάνω. Κάθε χρόνο ακούγαμε παράπονα για τους αγώνες με τη σκυτάλη, για το ποιος κατέβηκε ποιος δεν κατέβηκε. Γι’ αυτό φέτος θα φανεί από την ομοσπονδία πως ενδιαφερόμαστε για όλα τα παιδιά. Γι’ αυτό θα φτιάξουμε Α ομάδα, Β ομάδα ακόμη και Γ ομάδα αν χρειαστεί ώστε να κατεβαίνουν όλα τα παιδιά σε διάφορες διοργανώσεις, να κάνουν αγώνες και να αποκτούν κίνητρα. Οι κοπέλες είναι ικανές σε ατομικό επίπεδο όμως είναι πίσω σε όσα απαιτούνται για μία ομάδα σκυτάλης. Περιμένουμε σε επόμενο καμπ να πάρουμε και μικρότερες αθλήτριες, θέλουμε να είμαστε παντού. Από την κατηγορία των κορασίδων μέχρι των γυναικών, να έχουμε εκπροσώπηση. Είναι αυτός ο στόχος και είναι πολύ σημαντικός. Δεν θα υπάρχει κανένας διαχωρισμός. Θα δουλέψουμε κάθετα, από μικρότερες ηλικίες. Η φιλοσοφία είναι ίδια για όλες τις ομάδες. Να δώσουμε ό,τι μπορούμε στα παιδιά».

Το παράδειγμα της ομάδας βάδην γυναικών, έγινε παράδειγμα και για τη σκυταλοδρομία όπως ανέφερε ο Ηλίας: «Λείπει από όλα τα παιδιά η αίσθηση πως μπορούν να γίνουν ομάδα. Είναι ατομική η προσπάθεια, όντως, όμως η ομάδα υπάρχει εδώ και είναι ευκαιρία. Το είδαμε αυτό στο βάδην. Το ατομικό έγινε ομαδικό και έφερε αποτέλεσμα, το είδαμε να συμβαίνει».

«Η αλήθεια είναι πως τα κορίτσια το έχουν αγκαλιάσει, περνάνε πολύ ωραία, γελάνε όμως είναι και σοβαρές εκεί που πρέπει να είναι σοβαρές και πιστεύω ότι το θέλουν περισσότερο και από εμάς. Θέλουν όλες να πετύχουν, είναι πολύ σημαντικό αυτό. Είναι ευκαιρία και για εμάς να αλλάξουμε την κουλτούρα μας στις σκυταλοδρομίες. Έχουμε μαζευτεί όλοι οι προπονητές, έχουμε μιλήσει για αυτό και έχουμε συνεννοηθεί τι θα κάνουμε» τόνισε ο Βογιατζάκης.

Το τριετές πλάνο και ο πρώτος στόχος

«Μέχρι το 2024 θα θέλαμε να έχουν μπει ακόμη 15 κοπέλες στην ομάδα εδώ. Είμαστε αισιόδοξοι. Χωρίς να βιαζόμαστε, με δουλειά θα φτάσουμε σε καλό σημείο. Αν αυτό παγιωθεί, θα εμφανίζει συνέχεια την Ελλάδα μέσα στις καλύτερες χώρες. Ο στόχος είναι την επόμενη τριετία να γίνει ένας κύκλος Ολυμπιακός, να έχουν τη δυνατότητα όλα τα παιδιά από όλες τις ηλικιακές ομάδες να μπορούν να ομαδοποιηθούν, να μάθουν ακριβώς τι ζητάμε και τι απαιτήσεις έχει μία ομάδα σκυτάλης και να μπει στη νοοτροπία μας πως η σκυταλοδρομία είναι ένα αγώνισμα ξεχωριστό και μπορούμε να διακριθούμε σε αυτό, πιο εύκολα. Ο μεγαλύτερος στόχος είναι να μπορέσει η σκυτάλη των γυναικών να μπει στη 16άδα και να βρεθεί στο Παρίσι 2024. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος μας, το πλάνο είναι τριετές» επισημαίνει ο Ηλίας και ο Βογιατζάκης προσθέτει: «Ο στόχος είναι ο ίδιος με τους άνδρες. Πρώτα η πρόκριση στο ευρωπαϊκό και μετά ο τελικός, ο στόχος μας είναι αυτός. Μπορούμε να το κάνουμε, δεν θα κυνηγήσουμε τα ανέφικτα. Έχουμε αξιόλογες αθλήτριες, δυνατές και αν αγαπήσουμε τη σκυτάλη πιστεύω γίνεται. Και, βέβαια, ετοιμάζουμε ομάδα για το ευρωπαϊκό νέων του χρόνου».

Τα λάθη και οι αποτυχίες είναι στο… πλάνο

Αυτή η μεγάλη προσπάθεια αλλά και η θέληση για επιτυχία, μπορεί να παρασύρει γι’ αυτό ο Κώστας Ηλίας φροντίζει να εξηγεί ακόμη και τα πιο αυτονόητα, τονίζοντας πως και οι αστοχίες είναι στο πρόγραμμα: «Πιθανότατα φέτος να υπάρξουν και αποτυχίες και αστοχίες, ίσως κάποια λάθη. Όμως ο στόχος είναι να μάθουν τα παιδιά τον υγιή ανταγωνισμό δηλαδή να τους μπει η σκέψη πως θέλουν να μπουν κι αυτοί στη «μεγάλη» ομάδα, να προσπαθήσουν περισσότερο γι’ αυτό να μπουν του χρόνου. Από αυτό έχεις σιγά σιγά αποτελέσματα. Σίγουρα φέτος θα υπάρξουν και αποτυχίες και άσχημες εμφανίσεις αλλά και καλές εμφανίσεις όμως δεν περιμένουμε να γίνει κάτι… αύριο. Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη που σημαίνει πως κάποια στιγμή θα χρειαστεί να φέρουν αποτελέσματα οι ομάδες καθώς αν φέρουν αποτελέσματα, πέρα από τα μεγάλα κίνητρα που θα έχουν, θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την ομοσπονδία, από χορηγούς και θα αρχίσει να… μπαίνει το νερό στο αυλάκι. Θέλουμε να γίνει για τα παιδιά ευχαρίστηση και να καταλάβουν τη φιλοσοφία. Ο αθλητισμός έρχεται με κύματα. Υπάρχουν περίοδοι που έρχονται αρκετοί καλοί αθλητές και άλλες που δεν υπάρχουν. Αυτά θα τα βλέπουμε και θα κινούμαστε αναλόγως».

 

Εγγραφείτε στο Stivostime τωνStivostime - Google News
Τόλης Λελεκίδης

Τόλης Λελεκίδης

Τόλης Λελεκίδης - Αρθρογραφία