Επικαιρότητα
Το αγωνιστικό πλαίσιο που θα ισχύσει για τη φετινή χρονιά έγινε γνωστό από τον ΣΕΓΑΣ. Μάρτιο και Μάιο θα υπάρξει και δημόσια διαβούλευση.

Το αγωνιστικό πλαίσιο του 2022

Το αγωνιστικό πλαίσιο του ΣΕΓΑΣ, ειδικά για την κατηγορία Κ16 θα μπει σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τον Μάρτιο και τον Μάιο.

Facebook Platform X - Twitter Linkedin Whatsapp Viber e-mail

Το αγωνιστικό πλαίσιο που θα ισχύσει για τη φετινή χρονιά έγινε γνωστό από τον ΣΕΓΑΣ. Μάρτιο και Μάιο θα υπάρξει και δημόσια διαβούλευση.

Το αγωνιστικό πλαίσιο εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, μετά από την εισήγηση της Επιτροπής Αναπτυξιακού- Σωματειακού Αθλητισμού.

Είναι γεγονός πάντως ότι η καταγραφή που έχει γίνει τα δύο τελευταία χρόνια, έχει διαμορφώσει πεδίο προβληματισμού. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε τον επόμενο μήνα και τον Μάιο να γίνει διαβούλευση. Με αρχή τον Μάρτιο θα γίνει δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το συνολικό αγωνιστικό πλαίσιο. Ειδικότερα για την κατηγορία Κ16.

Όπως αναφέρει ο ΣΕΓΑΣ:

Στην ηλεκτρονική διαβούλευση θα μπορούν να συμμετέχουν μόνο προπονητές όλων των βαθμίδων. Έτσι ώστε να καταλήξουμε στα καλύτερα  συμπεράσματα, για τυχόν προσθήκες ή τροποποιήσεις στο σημερινό αγωνιστικό πλαίσιο και πάντα σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, την ελληνική πραγματικότητα, την αποδοχή από την ευρύτερη  βάση του σωματειακού αθλητισμού και  με στόχο την  περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού στίβου.

Το αποτέλεσμα της δημόσιας διαβούλευσης και οι τελικές αποφάσεις για το αγωνιστικό πλαίσιο  του 2023, πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και να ανακοινωθούν μέχρι τον Ιούλιο του 2022, μετά από απόφαση του Δ.Σ..

Αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ομάδα εργασίας από μέλη του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ και μέλη της Επιτροπής, που θα καθορίσουν και θα συντονίσουν αποκλειστικά και μόνο, τον τρόπο και τις διαδικασίες για τη διεξαγωγή της ηλεκτρονικής διαβούλευσης.

Τι θα ισχύσει  το 2022

Το 2022 θα ισχύσουν  οι παρακάτω τροποποιήσεις που κρίνονται απολύτως απαραίτητες και ώριμες για να εφαρμοστούν και οι οποίες ουσιαστικά δεν τροποποιούν την κεντρική φιλοσοφία του υπάρχοντος αγωνιστικού πλαισίου.

Α Κατηγορία Κ16 (2007-2008)

1) Επειδή το 2022 υπάρχει  ο διεθνής αγώνας «Φεστιβάλ Ευρωπαϊκού Στίβου», με αγωνίσματα 100μ. – 200μ. – 400μ. – 800μ. κ.λ.π. και στο οποίο συμμετέχουν αθλητές – αθλήτριες με έτη γέννησης το 2006 (πρώτη χρονιά στην κατηγορία Κ18) και το 2007 (δεύτερη χρονιά στην κατηγορία Κ16) και επιπλέον μεγάλος αριθμός προπονητών  καταθέτει την πρόταση να υπάρχει μια ομαλότερη μετάβαση των αθλητών της κατηγορίας  Κ16 στην κατηγορία Κ18, προτείνεται οι αθλητές – αθλήτριες της δεύτερης χρονιάς Κ16 (με έτος γέννησης το 2007), να συμμετέχουν σε όλα τα αγωνίσματα στην κατηγορία Κ18, τόσο στους διασυλλογικούς αγώνες όσο και στο πανελλήνιο πρωτάθλημα.

Οι αθλητές – αθλήτριες με έτος γέννησης 2008 (πρώτη χρονιά Κ16), θα συμμετέχουν στην κατηγορία Κ18 στα ίδια αγωνίσματα  που συμμετείχαν και το 2020 – 2021.

2) Η απόσταση στο Βάδην Κοριτσιών αντί για 5.000μ. να μειωθεί στα 3.000μ.

3) Η φόρα στο τετραπλούν να μην έχει περιορισμό και να είναι ελεύθερη.

4) Σύνθετα Αγωνίσματα

α) Πανελλήνιο πρωτάθλημα:

Στα αγόρια το Έξαθλο γίνεται  Όκταθλο, με την προσθήκη των 80μ και της δισκοβολίας.

β) Τα αγωνίσματα δρόμων αντοχής στα σύνθετα Κ16 (Πανελλήνιο πρωτάθλημα και Διασυλλογικοί αγώνες), τροποποιούνται σύμφωνα με τα παρακάτω:

Αγόρια  τα 1.200μ. να γίνουν 1.000μ.

Κορίτσια τα 1.200μ. να γίνουν  600μ.

Όπως γνωρίζουμε  οι αθλητές και αθλήτριες αυτής της κατηγορίας στα σύνθετα αγωνίσματα, δεν αφιερώνουν ιδιαίτερη προπόνηση για τα αγωνίσματα αντοχής και επομένως έχουν μικρότερη αντίστοιχη προπονητική επιβάρυνση.

γ) Η σειρά διεξαγωγής των αγωνισμάτων θα είναι η αντίστοιχη με τη σειρά διεξαγωγής των αγωνισμάτων στο δέκαθλο και στο έπταθλο.

5)  Για τον καθορισμό του αριθμού και της σύνθεσης των ομίλων του  πανελληνίου  πρωταθλήματος Κ16, θα ληφθούν υπόψη τόσο η δυναμική των Ε.Α.Σ. και των σωματείων τα δύο τελευταία χρόνια, όσο και οι χιλιομετρικές αποστάσεις – μετακινήσεις σε σχέση με τις πόλεις  διεξαγωγής των αγώνων.

6) Οι αθλητές – αθλήτριες της κατηγορίας Κ16 εάν πετύχουν, στους αγώνες πρόκρισης της κατηγορίας τους στα δρομικά αγωνίσματα, τα όρια υψηλής πριμοδότησης των διασυλλογικών αγώνων, να αποκτούν το δικαίωμα συμμετοχής σε αντίστοιχο αγώνισμα της κατηγορίας Κ18, με την προϋπόθεση φυσικά ότι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο αντίστοιχο αγώνισμα σύμφωνα με τις τεχνικές διατάξεις 2022 (ανάλογα με το έτος γέννησης) π.χ. εάν ένα αθλητής πετύχει το υψηλό όριο στα 80μ, τότε αποκτά το δικαίωμα συμμετοχής και στα 100μ της κατηγορίας Κ18.

Β) Κατηγορία Κ14 (2009 – 2010)

Οι αθλητές – αθλήτριες της κατηγορίας Κ14 συμμετέχουν σε τέτραθλα σύμφωνα με τα παρακάτω:

Διεξάγονται τρία διαφορετικά τέτραθλα, σε τρεις διαφορετικές ημερομηνίες, καθ΄  όλη την τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου.

Δρομικό: 60μ – 1.200μ – Μήκος – Μπαλάκι  ή Vortex

Αλτικό:    60μ.Εμπ  – Ύψος – Μήκος – Σφαίρα

Ριπτικό:  60μ  – Μήκος – Σφαίρα  – Μπαλάκι  ή Vortex

Οι αθλητές – αθλήτριες συμμετέχουν σε κάθε τέτραθλο, σε  2 το ανώτερο αγωνίσματα.

Προστίθεται το αγώνισμα των 2.000μ βάδην στο δρομικό και αλτικό τέτραθλο. Οι αθλητές – αθλήτριες θα μπορούν να επιλέξουν και να συμμετέχουν αντίστοιχα στα 1.200μ ή στα 2.000μ Βάδην και στα 60μ.Εμπ ή στα 2.000μ Βάδην.

Επίσης σε κάθε τέτραθλο τα αγωνίσματα που συμμετέχουν οι αθλητές – αθλήτριες θα πρέπει είναι διαφορετικά από τα αγωνίσματα που συμμετείχαν  στα προηγούμενα τέτραθλα.

Επομένως οι αθλητές – αθλήτριες συμμετέχουν συνολικά σε 6 διαφορετικά αγωνίσματα, από το σύνολο των 7  διαφορετικών αγωνισμάτων που περιλαμβάνονται και στα 3 τέτραθλα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συστήνεται στις Ε.Α.Σ. και στα σωματεία να διοργανώνουν για την κατηγορία Κ14 αγώνες πολυάθλων σε όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου και επίσης ατομικά αγωνίσματα αυτής της κατηγορίας να συμπεριλαμβάνονται στους Περιφερειακούς και τοπικούς αγώνες. Ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ. θα στηρίζει με τα τεχνικά και διοικητικά του στελέχη τη διεξαγωγή των αγώνων.

Γ) ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

1). Η  αγωνιστική περίοδος όσον αφορά την αξιολόγηση και τον αριθμό των αγωνισμάτων που συμμετέχουν οι αθλητές – αθλήτριες θα είναι από 1/1 μέχρι και 31/12 κάθε έτους.

Ειδικά για το 2022 και μόνο για την αξιολόγηση και όχι για την αριθμητική συμμετοχή στα αγωνίσματα, ο Μαραθώνιος θα υπολογιστεί δύο φορές. Αυτός που έγινε στις 14 Νοεμβρίου 2021 και αυτός που θα γίνει στις 13 Νοεμβρίου 2022.

2). Στα πανελλήνια πρωταθλήματα ανοιχτού στίβου Κ23 και Α-Γ, οι αθλητές – αθλήτριες των αντίστοιχων ηλικιακών κατηγοριών (2002 και μεγαλύτεροι – ρες), θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε 3 αγωνίσματα, ανεξάρτητα εάν είναι ατομικά ή σκυταλοδρομίες, με την προϋπόθεση ότι θα είναι μέχρι 2 αγωνίσματα το ανώτερο την ίδια ημέρα. Ειδικά για το 2022 και σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο 1, ο Μαραθώνιος δρόμος που διεξήχθη το 2021 δεν υπολογίζεται στον αριθμό των αγωνισμάτων του 2022.

3) Τα σωματεία εκτός των αθλητών – αθλητριών που έχουν πετύχει  τα όρια πρόκρισης ή τις προϋποθέσεις συμμετοχής να έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στα πανελλήνια πρωταθλήματα με επιπλέον αθλητές – αθλήτριες, που δεν έχουν πετύχει τα όρια πρόκρισης ή τις προϋποθέσεις συμμετοχής και  σύμφωνα με τα παρακάτω:

– με 3 επιπλέον αθλητές – αθλήτριες, εάν δεν έχουν κανένα προκρινόμενο αθλητή ή έχουν μέχρι 8 προκρινόμενους.

– με 4 επιπλέον αθλητές – αθλήτριες, εάν έχουν 9 και περισσότερους προκρινόμενους αθλητές – αθλήτριες

4) Προστίθενται δύο νέοι αγώνες τη Φθινοπωρινή περίοδο 2022:

– «Κύπελλο δρόμου σε ανώμαλο έδαφος» στις 30 Οκτωβρίου με αξιολόγηση 2%, μειώνοντας αντίστοιχα την αξιολόγηση των διασυλλογικών αγώνων από 26% σε 24%.

– «Αναπτυξιακοί αγώνες  Κ16 μεταξύ αντιπροσωπευτικών ομάδων των Ε.Α.Σ., με προτεινόμενη ημερομηνία  8 – 9 Οκτωβρίου:

Η ομάδα κάθε Ε.Α.Σ. συγκροτείται σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πανελληνίων και διασυλλογικών πρωταθλημάτων και αντίστοιχη απόφαση του Τ.Σ. της κάθε Ε.Α.Σ.

Οι αγώνες αυτοί διεξάγονται σε ομίλους μεταξύ όμορων Ε.Α.Σ. με 8 αθλητές σε κάθε αγώνισμα, είτε ως αυτόνομοι αγώνες, είτε στο πλαίσιο άλλων επώνυμων – περιφερειακών αγώνων, με τις αντίστοιχες τροποποιήσεις.

 

Εγγραφείτε στο Stivostime τωνStivostime - Google News
Τόλης Λελεκίδης

Τόλης Λελεκίδης

Τόλης Λελεκίδης - Αρθρογραφία